V Libereckém kraji bude asi vládnout koalice Starostů s ODS a Piráty. Dohodu představí v úterý

V Libereckém kraji bude nejspíš vládnout koalice vítězných Starostů pro Liberecký kraj (SLK) s ODS a Piráty. Strany se v pondělí večer shodly po společném jednání, podrobnosti dohody ale oznámí až v úterý ráno, uvedli zástupci všech tří stran. Podle hejtmana Martina Půty (SLK) je třeba doladit ještě několik detailů.

„K dosažení dohody jsou potřeba ještě nějaká jednání, nějaké domácí úkoly, které musíme do zítřka (úterý) splnit,“ řekl liberecký hejtman.

Starostové volby v Libereckém kraji vyhráli s výrazným náskokem a získali 22 mandátů z celkových pětačtyřiceti v krajském zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO, které má deset křesel a Piráti a ODS po pěti.

Do zastupitelstva se dostala ještě SPD, která obsadí tři křesla. K většině by Starostům stačilo spojit se s jednou z dalších úspěšných stran, taková koalice by ale podle Půty byla křehká. Ve spojení s ODS a Piráty budou mít pohodlnou většinu 32 mandátů.

Předběžně se hovoří o formátu, kdy by starostové měli v devítičlenné krajské radě pět křesel a po dvou ODS a Piráti. „Zítra (v úterý) budeme informovat o formátu a dalších podrobnostech dohody,“ uvedl Půta.

Miklík: Došlo ke změně

Lídr ODS Dan Ramzer potvrdil, že při pondělním večerním jednání nastala shoda. „Pravděpodobně budeme společně vládnout,“ uvedl Ramzer. Dohodě jsou naklonění i Piráti, kteří za ideální variantu pro sebe považovali dvojkoalici s vítěznými starosty a měli vůči spojení s ODS výhrady.

„Došlo ke změně,“ uvedl krajský lídr Pirátů Zbyněk Miklík. Ani on nechtěl zatím sdělit podrobnosti. „Schůzka probíhala dobře a detaily bych řekl až zítra (v úterý) na tiskové konferenci v 9:00,“ dodal.

I před čtyřmi lety vyhráli krajské volby v Libereckém kraji starostové, když jim dala hlas téměř třetina voličů a získali v zastupitelstvu 18 míst ze 45. Druhé skončilo ANO s devíti mandáty, třetí byli komunisté. Za nimi skončily ČSSD, ODS, Změna pro Liberecký kraj a Koalice SPD a SPO. Kraji vládla koalice starostů s ANO, ČSSD a ODS, dohromady měla 35 křesel.