Obchvat Mikulova je opět bez pravomocného územního rozhodnutí. Kvůli žalobě rakouského spolku

Krajský soud v Ostravě zrušil rozhodnutí jihomoravského krajského úřadu, které povolilo stavbu obchvatu Mikulova. Ten má být součásti připravované dálnice D52. Soud tak zohlednil žalobu rakouského spolku VIRUS. Úřad teď o námitkách spolku bude muset rozhodnout znovu. Rozsudek  je dostupný na úřední desce soudu.

Rozhodnutí jihomoravského krajského úřadu, které potvrdilo umístění obchvatu Mikulova, už neplatí. Úřad loni v prosinci zamítl celou řadu odvolání, včetně toho od rakouského spolku VIRUS. Ten k jeho podání podle něj nebyl oprávněný. Ostravský soud ale rozhodnutí krajského úřadu z většiny zrušil. Úřad podle něj musí odvolání rakouského spolku vyřídit.

„Krajský úřad tedy bude muset znovu vydat pravomocné územní rozhodnutí,“ okomentoval rozsudek předseda Dětí Země Miroslav Patrik, který rakouský spolek s názvem VIRUS – Verein Projektwerkstatt für Umwelt und Soziales zastupoval u soudu. Zároveň dodává, že je pro něj verdikt překvapením. „Očekávali jsme, že tento právní problém bude spíše řešit až Nejvyšší správní soud,“ říká Patrik.

Zamítnutí dalších odvolání už čerstvý rozsudek nerozporuje. Důvody zrušení rozhodnutí kraje zatím známy nejsou, soud zveřejnil rozsudek bez odůvodnění. Úřad se proti němu může bránit kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu.

Obchvat Mikulova byl v přípravě nejdál

Verdikt ostravského soudu je další komplikací na cestě k vybudování dálniční spojnice mezi Brnem a Vídní. O ní přitom politici mluví přes deset let. Právě stavba obchvatu Mikulova byla podle zářijového vyjádření ředitele brněnského Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Davida Fialy ze všech úseků dálnice D52 v přípravě nejdál. Fiala prohlásil, že chce ŘSD žádat o stavební povolení na přelomu října a listopadu, aby se mohlo v roce 2022 stavět.

To ale bez územního rozhodnutí nepůjde. Musí se počkat, než krajský úřad vyřídí odvolání VIRUSu. „Pravomocné územní rozhodnutí bylo zrušeno, takže existuje jen nepravomocné územní rozhodnutí vydané Městským úřadem Mikulov,“ vysvětluje Patrik. To vydal Mikulov v září 2018.

Celkem chybí na českém území postavit třiadvacet kilometrů dálnice, která by spojila existující úsek od Brna do Pohořelic s rakouskou hranicí. Rakušané jsou se stavbou prakticky hotoví. Čtyřpruh vede až k Poysbrunnu a loni na podzim se otevřel dvoupruhový obchvat Drasenhofenu, s možností rozšíření o další dva pruhy.