Brno chce mít síť vlastních nabíjecích stanic pro elektromobily. Zatím má první tři

Elektromobilita v Brně (zdroj: ČT24)

Řidiči elektromobilů si mohou v Brně nabít svá auta na třech nových veřejných nabíjecích stanicích. Ty vybudovaly brněnské teplárny ve spolupráci s městem. Doplní tak zhruba čtyřicítku ostatních stanic, které na území Brna provozují jiné společnosti nebo soukromníci.

Jakub Bucek vlastní elektromobil zhruba rok, většinou si jeho baterii nabíjí doma, občas ale potřebuje využít i veřejné dobíjecí stanice. V Brně má od září větší výběr. Tři nové stanice jsou veřejné a rychlonabíjecí. „Když tu na nabíjecí stanici zůstanu hodinu, ujedu pak zhruba pět set kilometrů,“ vysvětlil majitel elektromobilu.

Jednotná cena bez registrace

Stanice stojí na městských pozemcích a vybudovaly je brněnské teplárny. Lidé je proto najdou poblíž jejich dvou velkých provozů, na Červeném mlýně v Králově Poli a na Špitálce v Zábrdovicích. Třetí stanice pak funguje v obchodním centru u hlavního nádraží.

U všech lidé zaplatí za jednu kilowatthodinu 6 korun. „Ty stanice fungují v takzvaném veřejném režimu. Řidiči nemusejí mít registraci. Dobíjí se v podstatě tak, že si spustí dobíjení, přes webovou aplikaci se dostanou ke způsobu placení, alokují si částku, kterou chtějí dobíjet, a tak proběhne celý cyklus,“ popsal manažer Tepláren Brno Jiří Šamánek.

Další místa město hledá

V průběhu letošního a příštího roku chtějí teplárny ve spolupráci s městem zbudovat minimálně dalších dvacet dobíjecích stanic pro elektromobily. A to na několika místech po celém Brně. „My v tuto chvíli vytipováváme vhodné lokality, samozřejmě jednáme s městskými částmi. Naším záměrem je, aby v rámci budování parkovacích dobíjecích míst nedošlo k úbytku těch stávajících,“ řekl radní pro dopravu Magistrátu města Brna Petr Kratochvíl (ODS).

Podle něj jsou v Brně aktuálně registrovány zhruba tři stovky elektromobilů. Současný počet stanic je proto podle něj dostačující. Počítá s tím, že se počet majitelů aut na elektrický pohon bude zvyšovat. Spolu s tím by měl přímo úměrně růst i počet veřejných dobíjecích stanic.

Jinde mají výhodu registrovaní

V současné době se v České republice nachází několik set dobíjecích stanic různých provozovatelů. Nejhustší síť mají poskytovatelé elektrické energie ČEZ, E.ON a Pražská energetika. Například zákazníci, registrovaní v programu E.ON Drive, dobijí svůj automobil na rychlodobíjecí stanici této společnosti za 3 koruny za kilowatthodinu, na ultrarychlé nabíječce za 9 korun, neregistrovaní zaplatí až 13 korun. U společnosti ČEZ neregistrovaný uživatel zaplatí 9,5 koruny. Nejnižší cena pro registrované je 3,5 koruny.