Prostorné cely usnadňují návrat do společnosti. Na Vysočině proto rozšiřují věznici

Události: České věznice jsou přeplněné (zdroj: ČT24)

Vězeňská služba chce, aby se plocha cely na jednoho vězně zvýšila na šest metrů čtverečních ze současných nejčastějších čtyř. V některých zařízeních je to ještě méně. Služba má totiž zkušenost, že čím méně lidí je na cele, tím lépe se daří připravit je na návrat do běžného života. I z tohoto důvodu se rozšiřuje věznice ve Světlé nad Sázavou.

Začíná stavba nové ubytovny pro dvě stovky odsouzených žen ve věznici ve Světlé nad Sázavou. Budova roste v místě, kde dříve, když areál sloužil jako škola v přírodě, bylo hřiště. Do nové, prostornější budovy by místní vězenkyně měly zamířit na začátku roku 2022.

„Bude kapacitně pro menší počet žen na ložnicích, zpravidla budou po dvou, maximálně po čtyřech na ložnici,“ popisuje vznikající prostory ředitelka věznice Monika Myšičková.

Vizualizace nové ubytovny ve věznici ve Světlé nad Sázavou
Zdroj: ČTK/Vězeňská služba/Vězeňská služba

„V současné době máme cely až po patnácti, kdy na těchto celách kvete šikana, takzvaný druhý život a začlenění do společnosti je mnohem náročnější,“ vysvětluje generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal. Jeho slova potvrzuje Jana, jedna z vězenkyň ve Světlé nad Sázavou: „Ne každá odsouzená se umí sžít s ostatními a být tolerantní k ostatním.“

Kapacity pro odsouzené jsou v současnosti v Česku zaplněné na 102 procenta. Aby se splnil cíl Vězeňské služby a každý vězeň pro sebe měl alespoň šest metrů čtverečních, mají následovat další stavby. „Jiřice nebo například Rapotice, které disponují rozsáhlými pozemky v řádech desítek hektarů. Právě zdě vidíme prostor pro výstavbu nebo přestavbu nových, vhodných moderních objektů,“ konstatuje Dohnal.