Policie opět zasahuje na radnici městské části Brno-střed. Kvůli podezření z kupčení s městskými byty

Na Úřadu městské části Brno-střed zasahují policisté. Byli tam i v loňském roce v souvislosti s kauzou nazvanou Stoka. Je zavřený odbor investiční, ekonomický, bytový a správa nemovitostí. Informaci Hospodářských novin potvrdila mluvčí Brna-středu Kateřina Dobešová. Podle ní ale nelze sdělovat bližší informace.

Policie zasahovala na radnici už loni v březnu kvůli možné korupci. Ve vazbě skončil mimo jiné tehdejší radní a bývalý místostarosta Jiří Švachula (dříve ANO).

Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej řekl, že útvar nebude k zásahu poskytovat žádné informace. „Policie zajišťuje v rámci svého šetření podrobnosti, bližší informace ale nemůžeme nyní sdělovat,“ řekla Dobešová. „Získávání dokumentace k vyšetřování není namířeno proti úřadu městské části nebo jeho zaměstnancům,“ sdělil pouze  tajemník radnice Petr Štika.

Policie porověřuje vysoce postavené politiky ODS

Národní centrála proti organizovanému zločinu podle Hospodářských novin prověřuje vysoce postavené brněnské politiky ODS kvůli podezření, že kupčili s brněnským majetkem a brali milionové úplatky. Mezi vyšetřovanými jsou mimo jiné exministr spravedlnosti za ODS Pavel Blažek, jeho tehdejší náměstek Radomír Daňhel, primátorka Brna Markéta Vaňková i její náměstek Robert Kerndl, uvedly Hospodářské noviny.

Vyšetřování odstartovala výpověď starosty Rojetína

Hospodářské noviny a Aktuálně.cz nedávno informovaly o vyšetřování politiků, které odstartovala výpověď jejich známého, bývalého starosty Rojetína Pavla Hubálka. Policisté ho stíhají a hrozí mu vězení za kupčení s městským majetkem. Hubálek uvedl, že byl součástí systému, který tvořili právě politici ODS, kteří Brno řídili před hnutím ANO. 

Podle Pavla Blažka je Hubálek trestně stíhaný za podvody v řádech desetimilionů korun. „Na svou obhajobu uvádí vše možné. Jako obviněný může i legálně lhát, což činí. Orgány činnými v trestním řízení jsem v jeho věci nebyl nikdy kontaktován,“ uvedl Blažek. Dodal, že Hubálka viděl před mnoha lety asi dvakrát v životě.

Pavel Hubálek podle HN popsal systém asi čtyřiceti na sebe napojených firem a lidí, z velké části komunálních politiků ODS a jejich příbuzných, kteří údajně obchodovali s městským majetkem a za statisícové až milionové provize jej přidělovali a účelově privatizovali.