Drogový gang z Kyjova půjde před soud. Za výrobu pervitinu jeho členům hrozí deset let vězení

Případ skupiny výrobců pervitinu z jihomoravského Kyjova bude řešit soud. Státní zástupce je obžaloval z nedovolené výroby drog. Našly se u nich i látky na výrobu výbušnin. Informaci ČT potvrdila mluvčí brněnského krajského soudu Klára Belkovová. Skupinu kriminalisté odhalili před více než rokem. Zahájeno bylo stíhání pěti osob, dva muži skončili ve vazbě. Všem hrozí až desetiletý trest.

„Návrh na obžalobu byl podán u všech obviněných. Po dohodě se státním zástupcem nebudeme věc více komentovat,“ sdělila na dotaz ČT mluvčí Národní protidrogové centrály Barbora Kudláčková. Celý případ je už u soudu, kde by se měl začít projednávat v polovině června.

Policie už loni v dubnu při razii obvinila pět lidí. Mezi nimi i dva muže, kteří skončili ihned ve vazbě. Všechny policie viní z nedovolené výroby a nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za což jim hrozí až deset let za mřížemi.

Na jedné z rušných kyjovských ulic se tehdy našlo několik set kilogramů chemikálií potřebných k výrobě pervitinu. Kromě toho zásahová jednotka objevila i třaskavé, potenciálně výbušné látky. Na místo tak musel dorazit i pyrotechnik.

Drogové skupiny jsou na jižní Moravě poměrně obvyklé. Podobný gang odhalili kriminalisté v Kyjově i před zhruba šesti lety. Na zatčení se přitom připravovali několik měsíců. Pervitin dodávala skupina po celém kraji, distribuce probíhala převážně v kyjovských hernách.