Výpověď bývalého šéfa Ústavu soudního lékařství z ostravské nemocnice je neplatná, rozhodl soud

Výpověď bývalého šéfa ústavu soudního lékařství je neplatná (zdroj: ČT24)

Lékař a soudní znalec Igor Dvořáček uspěl v prvním ze soudních sporů s Fakultní nemocnicí Ostrava. Podle rozsudku je jeho výpověď z práce, kterou dostal před dvěma lety kvůli údajnému střetu zájmů, neplatná. Igor Dvořáček se s nemocnicí zároveň soudí kvůli svému odvolání z funkce přednosty Ústavu soudního lékařství.

Nejprve Igora Dvořáčka tehdejší vedení ostravské fakultní nemocnice odvolalo z pozice přednosty Ústavu soudního lékařství. O dva měsíce později dostal výpověď i v nemocnici. „Když mi tehdejší personální náměstkyně předávala výpověď, stále mi opakovala, že je to přání pana ministra zdravotnictví Vojtěcha,“ řekl lékař a soudní znalec Igor Dvořáček. Ministerstvo zdravotnictví však ústy své mluvčí jakékoliv zasahování do personálních záležitostí odmítá.

Ministerstvo zdravotnictví odmítá, že by ministr jakkoli zasahoval do personálních záležitostí ředitele nemocnice.
Gabriela Štěpanyová
mluvčí Ministerstva zdravotnictví ČR

Výpověď dostala i manželka

Kromě Igora Dvořáčka dostala před dvěma roky výpověď z ostravské fakultní nemocnice také jeho manželka. V nemocnici vedla patologii. Podle nemocnice byli Dvořáčkovi ve střetu zájmů, protože spoluvlastnili nebo pracovali pro soukromou laboratoř CGB. Posílali do ní biologické vzorky k analýze. Dvořáčkovi však nemocnici zažalovali a u soudu nyní i uspěli. 

„CGB laboratoř prováděla jen taková speciální vyšetření, která stejně nemohla být provedena ve Fakultní nemocnici Ostrava, protože nemocnice nedisponovala potřebnými technologiemi,“ řekl soudce Okresního soudu v Ostravě Jiří Šopek.

„Vše, co uvádím, není žádný můj výmysl. Soudu se podle rozsudku jeví tento postup fakultní nemocnice jako ryze účelový, vedený nelegitimní snahou najít jakýkoli důvod pro to, aby se mohla mé osoby a manželky zbavit,“ řekl Igor Dvořáček. 

Dřívější rozsudek, podle kterého je výpověď manželky Igora Dvořáka z pozice přednostky Ústavu patologie neplatná, je už pravomocný.

V aktuálním případě Igora Dvořáčka se právníci nemocnice zatím nerozhodli. „V tuto chvíli je ještě předčasné predikovat rozhodnutí o tom, jestli se proti rozsudku odvoláme, nebo neodvoláme,“ řekla mluvčí FN Ostrava Petra Petlachová.

„Nový ředitel nemocnice mě opakovaně ujišťoval, že bude usilovat o naše navrácení do zaměstnání, ale že k tomu potřebuje čas,“ řekl Igor Dvořáček. On i jeho manželka budou také požadovat vyplacení ušlé mzdy.