Ředitel Fakultní nemocnice Ostrava rezignoval. Jeho odvolání si přál hejtman i primátor

Ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Evžen Machytka se rozhodl rezignovat na svou funkci. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) rozhodnutí vítá. Primátor Ostravy Tomáš Macur a hejtman Ivo Vondrák (oba ANO) jeho odstoupení požadovali již minulý týden na setkání s Vojtěchem.

Machytka odchod z čela největší nemocnice v Moravskoslezském kraji zdůvodnil snahou o uklidnění situace v nemocnici a otupení hran v komunikaci s přednosty nemocnice, lékařskou fakultou, odbory, městem i krajem, řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. Nemocnicí otřásají dlouhodobé personální spory. „Věřím, že můj odchod z čela nemocnice vyřeší tuto patovou situaci, jejíž pokračování by pouze dále poškozovalo fakultní nemocnici v očích veřejnosti,“ uvedl Machytka.

Machytku v čele nemocnice dočasně nahradí Petr Vávra, současný náměstek ředitele pro vědu a výzkum. Ministr zdravotnictví Vávru k 29. říjnu jmenuje ředitelem nemocnice do doby, než bude ve výběrovém řízení vybrán nový ředitel. Konkurz bude vypsán v nejbližší době. 

„Stojím si za tím, že jsem při řízení nemocnice nijak nepochybil a naopak se mi podařilo v nemocnici odvést kus práce. Uznávám však, že při personální změně na pozici přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky měla z mé strany proběhnout lepší komunikace,“ prohlásil Machytka.

Ministr Vojtěch považuje Machytkovo rozhodnutí za rozumný krok, který situaci v nemocnici odblokuje. Podle ministra ředitel zahájil řadu pozitivních změn.

„Bohužel pan ředitel nezvládl komunikaci posledních personálních změn směrem k významným partnerům nemocnice, jakými jsou například fakulta, odborná společnost či odbory, a nemocnice se tak dostala do izolace,“ řekl Vojtěch.

Odbory: Situace se jen těžko zklidní

Podle předsedkyně největší odborové organizace Zuzany Sargové ale tato změna situaci neuklidní. Sargová řekla, že rezignaci Machytky většina zaměstnanců vítá. Avizovaná personální obměna podle ní situaci nezklidní. Důvodem je podle odborářky spojitost mezi Machytkou a Vávrou. „Máme velké obavy, že k vyřešení situace nedojde vzhledem k úzkým vazbám Vávry na ředitele Machytku,“ míní Sargová. Poukázala na to, že jde o Machytkova náměstka, který byl podle do funkce vybrán bez výběrového řízení.

„Samozřejmě vnímám závažnou situaci kolem Fakultní nemocnice Ostrava a budu se maximálně snažit o její zklidnění. Věřím, že společně s přednosty jednotlivých klinik nalezneme řešení této situace,“ uvedl Vávra, který chce jednat se všemi stranami, prioritně s Lékařskou fakultou Ostravské univerzity.

„Cílem je stabilizace, proto mohu jakékoliv další personální změny vyloučit. Jako nezbytné však považuji personální zajištění dosud neobsazených vedoucích pozic jednotlivých klinik,“ doplnil Vávra.

Pět přednostů muselo opustit svá místa

Machytka stanul v čele nemocnice po únorovém odvolání někdejšího ředitele fakultní nemocnice a bývalého sociálnědemokratického ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka. Němečka z funkce odvolal Vojtěch.

Od té doby skončili ve svých funkcích čtyři přednostové. Po Machytkově příchodu funkci nečekaně opustil přednosta chirurgické kliniky Igor Penka. Podle ČTK k tomu byl přinucen. Ve funkcích pak skončili i přednosta Ústavu soudního lékařství Igor Dvořáček, přednostka Ústavu patologie Jana Dvořáčková a přednosta interní kliniky Arnošt Martínek. Napjaté vztahy navíc panovaly i mezi nemocnicí a lékařskou fakultou.

Naposledy o místo přišel muž v čele porodnicko-gynekologické kliniky FN Ostrava Ondřej Šimetka, který minulý týden odmítl návrat do funkce. Nyní je podle informací České televize o svém návratu do nemocnice ochoten s novým vedením jednat. 

K odvolání přednostů je nutný souhlas děkana fakulty, podle dostupných informací ředitele nemocnice v případě odvolání podpořil právě Zonča. Ten se přitom do funkce děkana fakulty vrátil po sporech s vlastní školou až po rozhodnutí soudu, jeho mandát vyprší v říjnu.