Brněnské fakultní nemocnici chybí kvůli chřipkové epidemii krev. Dárce shání i přes sociální sítě

Události: Nedostatek krve kvůli chřipkové epidemii (zdroj: ČT24)

Brněnská Fakultní nemocnice u svaté Anny má akutní nedostatek krve. Chybí především obě skupiny A, 0 a B negativní. Je to důsledek chřipkové epidemie, velké množství možných dárců totiž onemocnělo. Pokud se situace nezlepší, bude muset nemocnice odkládat operace.

Aby byla například operace kyčelního kloubu bez problémů, potřebovali lékaři dvě krevní konzervy. A aby tyto dávky byly k dispozici, museli přijít dva dárci. O ty je ale v posledních dnech nouze. „Pokud je dárce nemocný, tak ohrozí příjemce, takže bereme pouze zdravé dárce. Dárci se odhlašují,“ vysvětlila primářka Krevní Banky FN u svaté Anny Jarmila Celerová.

Celkem nemocnice u svaté Anny v Brně spotřebuje ročně tři tisíce litrů krve, to znamená, že by bylo potřeba deset tisíc dárců. Od loňského října, kdy transfuzní stanice ve FN u svaté Anny funguje, jich přišly zatím ale jen čtyři stovky. Akutně chybí především krevní skupina A, 0 a B negativní. Pokud se situace nezlepší, hrozí podle primářky odkládání operací.

Nemocnice musí krev nakupovat jinde

Situace už je natolik vážná, že nemocnice vyzvala potenciální dárce k odběru krve už i přes sociální sítě. „Musíme akutně jezdit i na jiná transfuzní oddělení žádat je o pomoc. Ta krev se odkupuje. Surovinu máme zdarma, ale musíme investovat nějaký materiál, děláme vyšetření,“ vysvětlila primářka Celerová.

Nemocnice odkupuje krev z Vyškova, Zlína, Znojma a také z fakultní nemocnice v Bohunicích. „My jsme také takzvané krizové transfuzní oddělení pro Jihomoravský kraj a Vysočinu, to znamená, že musíme neustále disponovat určitým penzem krve tak, abychom měli zásoby pro krizové situace,“ dodal mluvčí FN Brno Pavel Žára.