V Česku pokračuje chřipková epidemie. Někde k poklesu počtu případů asi přispěly jarní prázdniny

Liberecký a Jihomoravský kraj vyhlásily chřipkovou epidemii. Připojily se tak k regionům, kde epidemie odstartovala už dříve. V některých krajích počet případů stále stoupá, naopak například na severozápadě republiky či ve středních Čechách počet nemocných klesá. Podle hygieniků za to mohou třeba i jarní prázdniny. Kvůli chřipkám zakazuje návštěvy celá řada nemocnic či domovů pro seniory.

Chřipkovou epidemii vyhlásil Liberecký kraj, nemocnost tam za poslední týden stoupla o 18 procent a překročila epidemický práh. Nemocných je 1973 na sto tisíc obyvatel. Nejvyšší nemocnost evidují krajští hygienici v okrese Liberec mezi dětmi ve věku šest až čtrnáct let. Nejvýrazněji v porovnání s předchozími daty přibylo nemocných v okrese Česká Lípa, kde se téměř zdvojnásobila nemocnost u dětí a současně o více než 70 procent vzrostla nemocnost u dospělých a seniorů.

„V tomto týdnu bylo laboratorně potvrzeno 27 případů chřipky. Celkově od začátku chřipkové sezony, tedy od začátku září 2019, evidujeme 93 laboratorně potvrzených případů chřipky, z toho 90 případů chřipky typu A,“ komentuje mluvčí krajské hygienické stanice. V šesti případech měla nemoc závažný průběh, tři pacienti kvůli chřipce zemřeli.

Chřipková epidemie odstartovala také v Jihomoravském kraji, byť jen lokálně. Na 100 tisíc obyvatel je na jižní Moravě dva tisíce nemocných, z toho desetina trpí chřipkou. Oproti minulému týdnu přibylo nemocných o téměř 20 procent. „Nyní je nejvyšší nemocnost nahlášena z města Brna a z Hodonínska. Je to ale spíš lokálně,“ komentuje Radka Boháčková z Krajské hygienické stanice.

Nejvíce lidí s chřipkou je podle Boháčkové na Blanensku, kde tvoří skoro třetinu nemocných, a Hodonínsku. Nejčastěji jsou nemocné děti do čtrnácti let. Kvůli epidemii některé nemocnice zakázaly návštěvy – jde o nemocnici ve Znojmě, v Kyjově, Břeclavi, Hustopečích či Úrazovou nemocnici Brno.

Relativní nemocnost v krajích na 100 000 obyvatel k 7. 2. 2020
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

V mnoha krajích epidemie trvají

V Pardubickém kraji chřipková epidemie pokračuje. Za poslední týden se počet pacientů zvýšil na zhruba 1800 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Ředitelka tamní hygienické stanice Olga Hégrová doufá, že díky jarním prázdninám, které v kraji začínají v pondělí, by se nemocnost mohla snížit.

Hygienici evidují tři závažné případy nemoci s komplikacemi. Kvůli epidemii vyhlásila Nemocnice Pardubického kraje ve všech pěti nemocnicích akutní péče zákaz návštěv. Ty zakázala či omezila i další zařízení, například léčebna dlouhodobě nemocných v Červené Vodě a Poličce či Domov pro seniory Česká Třebová.

Epidemie trvá také v Královéhradeckém kraji, jenž v současnosti eviduje 1868 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Nejvyšší nemocnost je v kraji na Hradecku, nejméně pacientů zaznamenal naopak Náchod. „V letošním roce máme k dnešnímu dni nahlášeno celkem 19 případů klinicky závažných onemocnění chřipkou, z toho jedno úmrtí,“ uvádí krajští hygienici.

V Plzeňském kraji epidemie nepolevuje, v přepočtu na sto tisíc obyvatel je zde nemocných 1681 lidí. Oproti minulému týdnu nemocnost stoupla asi o pět procent. Hranici epidemie, za niž považují krajští hygienici nemocnost 1500 lidí na 100 tisíc obyvatel, překročily čtyři ze sedmi okresů kraje. Největší poměr nemocných je na Klatovsku, Tachovsku a v Plzni-městě.

Kvůli nemocnosti zavřely některé místní školy a školky, jde například o 2. Základní školu, Mateřskou školu v Křimicích, Boleveckou základní školu či Benešovu základní a mateřskou školu. Návštěvy na vybraných odděleních zakázala Fakultní nemocnice Plzeň, soukromé plzeňské nemocnice Privamed a Mulačova nemocnice, krajem vlastněné nemocnice v Klatovech, Stodu a v Horažďovicích, návštěvy nemohou nyní chodit ani do Psychiatrické nemocnice v Dobřanech.

Osmnáct set nemocných na 100 tisíc obyvatel hlásí Vysočina, epidemie v kraji trvá od minulého týdne. Návštěvy nově zakázala Krajská nemocnice v Havlíčkově Brodě. Přidala se tak například k nemocnici v Pelhřimově, Psychiatrické nemocnici Jihlava či nemocnici v Humpolci. Uzavřená jsou i další zařízení – nejdéle z nich Alzheimercentrum v Jihlavě, kam návštěvy nemohou už od poloviny ledna.

Laboratorní testy prokázaly na Vysočině výskyt pravé chřipky typu A a B. S vážným průběhem bylo hospitalizováno několik lidí, včetně třináctiletého chlapce.

Epidemie pokračuje také v Moravskoslezském kraji, kde akutní respirační infekce dosáhla 2166 případů na sto tisíc obyvatel. „Nejvyšší počet nemocných byl hlášen z okresu Opava, kde onemocnělo 2812 osob na sto tisíc obyvatel. Stále přetrvává nejvyšší specifická nemocnost u dětí do pěti let a dosáhla 6177 případů na sto tisíc obyvatel,“ komentují krajští hygienici.

„V Moravskoslezském kraji bylo v tomto kalendářním týdnu hlášeno pět nových případů chřipky typu A se závažným klinickým průběhem,“ přibližuje ředitelka krajských hygieniků Pavla Svrčinová. Šlo o pět mužů ve věku od 52 do 70 let z okresů Ostrava-město, Nový Jičín, Frýdek-Místek a Bruntál, kteří museli být hospitalizováni.

Lidí s akutními respiračními onemocněními a chřipkou přibylo v tomto týdnu i ve Zlínském kraji. Respirační choroby zde trápí dva tisíce ze 100 tisíc obyvatel, přímo chřipkou onemocnělo zatím 454 lidí. V kraji platí stav celoplošné epidemie.

Hygienici doporučili omezit návštěvy v lůžkových zdravotnických zařízeních či domovech pro seniory už před týdnem. „Stále se zvyšuje počet záchytů chřipky A ve virologických materiálech, jak u hospitalizovaných osob, tak u ambulantních pacientů,“ popisuje ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Jana Hošková.

Nejvíce nemocných kraj hlásí u školáků a dětí do pěti let, významně se ale podle Hoškové zvyšuje nemocnost u lidí nad 65 let, což je velmi riziková skupina. Hygienici v kraji evidují pět závažných průběhů chřipky.

Nemocných ubývá na severozápadě, jihu a ve středních Čechách

Naopak v kraji Ústeckém případů akutních respiračních onemocnění či chřipky za poslední týden ubylo. Nemocných je 1768 na 100 tisíc obyvatel, stav epidemie ale krajští hygienici zatím nezrušili.

Pokles nemocných si hygienici vysvětlují jarními prázdninami. „Naše tři okresy, které tento týden měly jarní prázdniny, všechny zaznamenaly významný pokles nemocnosti,“ vysvětluje ředitelka protiepidemického odboru Olga Štorkánová.

Kvůli vyhlášené chřipkové epidemii minulý týden omezila návštěvy Krajská zdravotní ve všech pěti nemocnicích – v Děčíně, Teplicích, Ústí nad Labem, Mostě a Chomutově. Přidala se také léčebna pro dlouhodobě nemocné ve Varnsdorfu na Děčínsku, nemocnice v Rumburku na Děčínsku a v Duchcově na Teplicku.

V Karlovarském kraji počet chřipkových onemocnění nepatrně klesl, i tak ale nemocnost zůstává vysoká s 1829 pacienty na sto tisíc obyvatel. Nemocných ubylo mezi dětmi, naopak u mladistvých a seniorů množství případů vzrostlo.

V posledním týdnu bylo v Karlovarském kraji hlášeno 21 nových potvrzených případů chřipky, v letošní zimní sezoně jde už o 45 případů. Na následky chřipky zemřeli v kraji už tři lidé.

Mírně počet lidí s akutními respiračními onemocněními klesl také v Praze, na sto tisíc obyvatel připadá zhruba patnáct set nemocných. Dál stoupal pouze počet nemocných dětí do pěti let. S velkou převahou hygienici evidují chřipku typu A, přičemž zaznamenali tři případy s těžkým průběhem. V aktuální sezoně už takových případů bylo 19, přičemž tři lidé zemřeli.

Pražské nemocnice omezují kvůli chřipce návštěvy některých oddělení. Ústřední vojenská nemocnice má zákaz na oddělení všeobecných interních lůžek, oddělení dlouhodobé péče a oddělení ošetřovatelské péče. Dřívější zákaz o další kliniky rozšířila Thomayerova nemocnice v Krči. Od pátku je pro návštěvy uzavřeno také LDN – Centrum následné péče Fakultní nemocnice v Motole. Zákaz platí také v celé Nemocnici Na Františku.

Mírný pokles oznámili hygienici také ve Středočeském kraji, i nadále však v regionu trvá epidemie, nemocných je 1842 na sto tisíc obyvatel. Nejvyšší nemocnost je hlášena z Benešova, nejnižší naopak z Příbrami. „V tomto okrese zřejmě nemocnost poklesla v souvislosti s probíhajícími jarními prázdninami. Nejvíce nemocných je ve věkové skupině dětí do pěti let,“ konstatují hygienici.

Od začátku chřipkové sezony evidují sedm závažných případů onemocnění chřipkou a jedno úmrtí v důsledku nemoci. „Je vydán zákaz nebo omezení návštěv ve většině lůžkových zdravotnických zařízení v kraji, některých zařízeních sociální péče a školských zařízeních,“ dodává krajská hygienická stanice.

Pokles případů respiračních onemocnění zaznamenal Jihočeský kraj, kde hygienici evidují 2023 nemocných na sto tisíc obyvatel, což znamená pokles o 8,5 procenta. Naopak se zvýšil počet případů chřipky, kterých přibylo o desetinu a pacientů je nyní 464. Na následky onemocnění v tomto týdnu zemřel jeden muž, jde o druhou oběť epidemie v regionu v tomto roce.

Návštěvy úplně či částečně zakázala nemocnice v Českých Budějovicích, Českém Krumlově, Písku či Jindřichově Hradci. Už od 23. ledna platí zákaz návštěv také v nemocnici v Prachaticích a návštěvníky nepřijímá ani dům pro seniory Soběslav v Táboře.