Brno dokončilo opravy Špilberku. Veřejnosti se otevřou také dosud nepřístupné vodojemy s lapidáriem

Skončila poslední etapa rekonstrukce brněnského hradu Špilberk. Práce stály město téměř sto milionů korun, většinu má pokrýt dotace z Evropské unie. Vodojemy umístěné ve východním bastionu se proměnily na lapidárium. Zároveň dělníci pracovali na části východní a severní hradby, severovýchodního bastionu a vchodu do kasemat.

Rekonstrukce severní části hradu Špilberk začala v roce 2017, dělníci museli opravit popraskané zdi a rozpadající se krovy. Opravy měly trvat zhruba patnáct měsíců. Nakonec se ale vyskytly problémy, které termín posunuly.

„Stavbaři se potýkali s několika problémy. Staticky zajistit museli například přístavek a také hradební plentu. Zjistili také problémy u budovy, kde vzniknou sklady pro pracovníky muzea,“ řekl mluvčí Magistrátu města Brna Filip Poňuchálek.

Oprav a restaurování se dočkaly i bývalé vodojemy pod Špilberkem. V minulosti byly přístupné jen obtížně pomocí poklopu, teď už budou návštěvníci vcházet vraty. „V současné době byla dokončena poslední část Špilberku, která dosud nebyla přístupná veřejnosti. Já jsem velmi ráda, že to využití je takové, že zde je umístěno lapidárium. Působí nádherně,“ řekla primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS).

Po dobu prací byla uzavřena přístupová brána a tunel se schodištěm právě u východního bastionu. Tato oblíbená přístupová cesta na hrad se návštěvníkům otevře pravděpodobně už příští týden, samotné lapidárium pravděpodobně na začátku turistické sezony v dubnu.

„Předpokládáme, že do lapidária bude možné koupit vstupenku samostatnou, ale počítáme i s různými kombinacemi, například bude součástí vstupenky Poznej celý Špilberk. Lapidárium bude stejně jako kasematy otevřené celoročně,“ řekl mluvčí Muzea města Brna Michael Kalábek.

V lapidáriu jsou vystavené kamenné ozdoby ze zaniklých brněnských staveb i středověké náhrobky a sochy. Nejstarším artefaktem je náhrobek z roku 1399 z bývalého kostela sv. Mikuláše, který stával na dnešním náměstí Svobody.