Bytový dům ve Frýdku-Místku se vrátí hasičům, rozhodl soud

Krajský soud v Ostravě ukončil spor mezi nájemníky bytového domu dobrovolných hasičů ve Frýdku-Místku a Jakubem Smolíkem. Ten objekt na náměstí podle soudu získal podvodem, nájemníky navíc šikanoval tím, že jim v zimě netopil, nebo nezajistil osvětlení společných prostor. Smolík je nezvěstný a vyhýbá se nástupu do vězení.

O bytový dům nedaleko náměstí ve Frýdku-Místku přišel Jakub Smolík definitivně po devíti letech. Pravomocně o tom rozhodl odvolací krajský soud, který potvrdil rozhodnutí Okresního soudu ve Frýdku-Místku.

Smolík získal dům dobrovolných hasičů, jehož odhadovaná cena je asi sedmnáct milionů korun, podvodem. S pomocí nastrčených osob měl ovládnout valnou hromadu dobrovolných hasičů, která vzápětí odhlasovala prodej domu.

Muž navíc podvodně čerpal úvěr, v čemž mu měl pomoct advokát Martin Mojžíšek. Ten pro banku údajně zfalšoval potvrzení, že má u něj Smolík v úschově přes čtyři miliony korun. Díky tomu pak Smolík dostal hypotéku na téměř dvojnásobek.

„Kupní smlouva byla tedy neplatná a vlastníkem nemovitosti zůstali hasiči,“ uvedl mluvčí Okresního soudu ve Frýdku-Místku David Mařádek. Smolíka už tři roky hledá policie kvůli tomu, že nenastoupil do vězení, kde si má odsedět šest a půl roku. 

Studené radiátory i rozbitá kanalizace

Jakub Smolík obyvatelům bytového domu netopil nebo nesvítil, i když poctivě platili nájem, chtěl je tímto způsobem zřejmě přimět k tomu, aby se odstěhovali. Jde totiž o dům v lukrativní lokalitě, se kterým měl pravděpodobně jiné plány. 

Radiátory v bytech jsou údajně studené už šest let, nájemníci si musí v zimním období přitápět přímotopy. „Ročně protopíme takových 36 až 37 tisíc a je to na náš účet,“ řekl jeden z nájemníků Vladislav Vašek.  

V domě v centru města navíc před několika dny praskla kanalizace, veškerý odpad, včetně fekálií, vytéká přímo do sklepa.

Dobrovolní hasiči, kterým dům podle rozhodnutí soudu patří, nyní sčítají škody, které Smolík způsobil tím, že se o nemovitost nestaral. Bude nutné opravit kanalizaci, vyměnit radiátory nebo opravit komerční prostory v přízemí domu. Tyto práce by mohly přijít až na 600 tisíc korun.