Na dostavbu hasičské zbrojnice přijal miliony korun. Dosud ji nezahájil

Jakuba Smolíka, majitele bytového domu ve Frýdku-Místku, čeká další soudní proces. V jednom z těch dřívějších dostal podmínku za to, že nájemníkům v zimě netopí. Tentokrát bude Smolík před soudem vysvětlovat údajný podvod za tři miliony a sedm set tisíc korun. Slíbil za ně dostavět hasičskou zbrojnici. Doposud ale stavba nezačala.

Měla být přitom zahájena už před pěti lety. Stávající zbrojnici měla rozšířit přístavba další garáže, dílny a sociálních zařízení. Dodnes dělníci nekopli do země. Dobrovolní hasiči, které zastupoval Smolík, přitom za dílo předem zaplatili. Policisty na to upozornil současný zástupce vedoucího hasičů Tomáš Literák.

Částku ve výši 3,7 milionů korun zaslali hasiči přímo Smolíkovi. Ten měl peníze předat svému strýci. „Měl tehdy stavební firmu,“ poznamenal Literák.

Na dostavbu hasičské zbrojnice přijal miliony (zdroj: ČT24)

Policisté za to navrhli poslat před soud Jakuba Smolíka, jeho strýce a stavbyvedoucího firmy. „Jako starosta dobrovolných hasičů sjednal stavební zakázku s firmou, o které věděl, že nemá na tuto stavbu patřičná oprávnění,“ upřesnil frýdecko-místecký policejní mluvčí Vlastimil Starzyk.

Kauzu hasičské zbrojnice začne řešit soud už počátkem příštího týdne. Všem obžalovaným hrozí tresty ve výši až osmi let. Rozhovor před kamerou Jakub Smolík odmítl. Další soud řeší údajný úvěrový podvod a zpronevěru, kterých se měl Jakub Smolík dopustit tím, že připravil dobrovolné hasiče z Místku o jejich téměř sto let starý bytový dům v centru města.

„V případě odsouzení hrozí obžalovanému Smolíkovi trest v rozmezí 5 až 10 let,“ uvedla již dříve mluvčí Krajského soudu Ostrava Lucie Olšarová. Soud bude pokračovat v polovině června.

V domě nájemníkům Smolík už druhou sezonu netopí. Již za to dostal podmínku. Policisté ho navíc znovu obvinili – nově pro obecné ohrožení. Nájemníkům podle nich nezajistil kontroly plynového potrubí a zařízení.