Soud řeší kauzu bytového domu. Majitel ho měl získat podvodem

Kauzu bytového domu u náměstí ve Frýdku-Místku, ve kterém majitel Jakub Smolík nájemníkům už druhým rokem netopí, začal opět řešit Krajský soud v Ostravě. Tentokrát zkoumá, jakým způsobem Jakub Smolík dům získal.

Podle žalobce šlo o zpronevěru a úvěrový podvod. Nemovitost za více než sedmnáct milionů korun totiž dříve patřila Sboru dobrovolných hasičů.

Smolík měl s pomocí nastrčených osob ovládnout jejich valnou hromadu, která vzápětí odhlasovala prodej bytového domu.

Bytový dům Frýdek-Místek (zdroj: ČT24)

Úvěrového podvodu se měl Smolík dopustit spolu s advokátem Martinem Mojžíškem. Mojžíšek měl pro banku zfalšovat potvrzení, že má u něj Smolík v úschově přes 4 miliony. Díky tomu pak Smolík dostal hypotéku na téměř 8 milionů korun. Mojžíšek k soudu dorazil z věznice v Břeclavi, kde je za jiný podvod.

Jakub Smolík žádost České televize o rozhovor odmítl.

„V případě odsouzení hrozí obžalovanému Smolíkovi trest v rozmezí 5 až 10 let,“ uvedla Lucie Olšarová, mluvčí Krajského soudu Ostrava. Soud byl zatím odročen kvůli změně advokáta u obžalovaného Mojžíška. Pokračovat bude až v polovině června.

Redaktor ČT: Nájemníci domu ve Frýdku-Místku druhou zimu mrznou

Jakub Smolík už dříve dostal podmínku za to, že v domě svým nájemníkům netopí. Policisté ho navíc znovu obvinili - nově pro obecné ohrožení. Nájemníkům podle nich nezajistil kontroly plynového potrubí a zařízení.

Teplo v domě nechal Smolík vypnout poprvé v roce 2014. Tvrdil, že nájemníci platí příliš nízké zálohy a někteří prý dlužili za vyúčtování. Nájemníci to však důrazně popírají. Dal jim za pravdu i Okresní soud ve Frýdku-Místku, podle kterého se Smolík svým jednáním dopustil útisku.

Jeden z obyvatel domu se už odstěhoval. Kvůli nepřestávajícím sporům se Smolíkem už o tom začali uvažovat i další.