Zemědělci někdo na pole vysázel stromořadí. Zbavit se ho bez povolení ale nemůže

Události: Zemědělci někdo na pole vysázel stromy (zdroj: ČT24)

Netradičním případem se zabývá policie a úřady v Přelouči na Pardubicku. Soukromému zemědělci Jiřímu Čermákovi někdo bez jeho vědomí na okraj pole vysázel jedenáct stromů. Zhruba pětileté ořešáky tvoří stromořadí v délce 120 metrů. Čermák nechce stromy ničit, na pozemku by mu ale jednou překážely. Zbavit se jich bez povolení však nemůže.

„Před čtrnácti dny jsme si všimli, že byla provedena výsadba stromů. Někdo na to musel vzít rýč, ta sazenice je hluboko zasazená,“ ukazuje Čermák. „Je to takové úsměvné, jako kdyby někdo přišel k vám na zahradu a zasadil si tam meruňku nebo třešeň,“ pokračuje.

V současnosti jsou stromky ještě poměrně malé, měří jenom něco přes dva metry. Vzrostlé ořešáky jsou ale mohutné stromy a zemědělci by jednou ukrojily značnou část pole.

Začal proto pátrat, kdo je na soukromý pozemek bez souhlasu vysadil. „Oslovil jsem správce Povodí Labe, oslovil jsem myslivecké sdružení, oslovil jsem dva aktivisty,“ popisuje soukromý zemědělec.

Stromořadí nelze prostě odstranit

Viníka nastalé situace ale zatím neodhalil. Nového stromořadí se navíc nemůže jednoduše zbavit. „V případě, že se to nachází na poli, bude muset majitel požádat o povolení kácení dřevin,“ upozornil vedoucí odboru životního prostředí města Přelouče Jan Feranec.

To pro Jiřího Čermáka znamená další komplikace. „Budu si muset pozvat geodeta, aby zaměřil, kde končí koryto,“ ukazuje zemědělec okraj pole. Navíc musí sehnat souhlas dalších tří vlastníků pozemku.

„Především musíte předložit závažné důvody, proč chcete kácet. V žádném případě jsme takovou věc ještě neřešili, že by někdo nasázel na cizí pozemek bez jeho souhlasu,“ komentuje případ Jan Feranec.

Kdyby bylo stromů méně než deset, nešlo by podle vyhlášky o stromořadí. Zemědělec by se jich tak mohl zbavit hned a bez asistence úřadů.

Čermák se obrátil také na policii a podal trestní oznámení. „Toto oznámení jsme přijali, případem se zabýváme, není vyloučené, že by mohlo být i více poškozených,“ uvedla policejní mluvčí Eva Maturová.