Dva týdny jsou málo. Stánkaři neměli podle soudu dost času na vyklizení tržnice v Brně

Čtrnáctidenní lhůta na vyklizení tržnice v brněnské ulici Pohořelec i způsob jejího následného odstranění byly nezákonné. Rozhodl tak ve středu Krajský soud v Brně, ke kterému se tři roky starý případ vrátil od Nejvyššího správního soudu. Radnice Brna-středu nechala tržnici zlikvidovat v listopadu 2016, její vlastníci s postupem od začátku nesouhlasí.

Místo stánků s oblečením je dnes nedaleko Malinovského náměstí v Brně nová dlažba, stromy a lavičky. Kvůli odstranění tržnice v roce 2016 se od té doby ale vede spor mezi jejím provozovatelem a radnicí Brna-středu, která prodejce z místa vykázala. Stánky tam podle městské části stály nelegálně. 

Do tři roky trvajícího případu, který se přesouvá od brněnského krajského soudu k Nejvyššímu správnímu soudu, ve středu přibyly další dva rozsudky. Celý spor má několik právních rovin.

Jedna z nich se zabývá čtrnáctidenní lhůtou, kterou dostal majitel stánků na jejich vyklizení. Soud konstatoval, že byla nezákonná. „Téměř osm let žalovaný ty stánky toleroval. Soud shledal, že 14 dní je nepřiměřeně krátká lhůta,“ uvedl soudce zpravodaj Václav Štencel z Krajského soudu v Brně.

Stánky rovnou zničili

Soudci se zabývali taky samotným aktem odstranění, které probíhalo před třemi lety o víkendu ve vyhrocené atmosféře, ve které prodejci na poslední chvíli balili svoje zboží. „Nebyl důvod provádět to v době, kdy bylo možné předpokládat, že obrana ze strany žalobce bude, řekněme, ztížená,“ popsal Štencel.

Právní zástupce firmy První brněnská investiční, tedy vlastníka stánků, rozsudek přivítal. Nabízí se podle něj uvažovat i o vymáhání škody. „Máme za to, že správní úřad postupoval nezákonně, což nám bylo dáno za pravdu,“ řekl advokát vlastníka stánků Milan Zábrž.

Tajemník Brna-středu Petr Štika ale připustil, že soudní spory budou možná pokračovat. „Zákonné důvody tam byly, příště budeme zvažovat přiměřenost těch lhůt. Pokud budeme moct použít kasační stížnost nebo odvolání, tak tohoto využijeme,“ řekl Štika.