Šéfem ostravské ČSSD je exprimátor Kajnar. Podle bývalé šéfky Vajdíkové volba neplatí

Staronovým předsedou ostravské ČSSD se stal bývalý primátor Ostravy Petr Kajnar. Byl zvolen na okresní konferenci sociálních demokratů, která se uskutečnila na začátku listopadu. České televizi to potvrdilo vedení moravskoslezské ČSSD. Podle dosavadní předsedkyně ČSSD v Ostravě Jany Vajdíkové je konference neplatná, protože na ni nebyla pozvána většina členů místní organizace.

To, že Jana Vajdíková už není předsedkyní ostravské organizace ČSSD, potvrdil v SMS zprávě šéf krajské organizace Tomáš Hanzel. „Je jím Petr Kajnar,“ napsal.

Vajdíková tvrdí, že ji na okresní konferenci strany nikdo nepozval a ani neinformoval, že se uskuteční. O změnách ve vední ostravské organizace se dozvěděla neoficiální cestou. 

„Přečetla jsem si to na facebookových stránkách místní organizace Nová Bělá. My považujeme tuto konferenci, která se uskutečnila, pokud se opravdu uskutečnila, za zcela neplatnou. Tři sta členů, což je většina ostravské organizace, nebyla vůbec uvědoměna a nikdo k ní nebyl přizván,“ řekla Vajdíková.

Zrušené buňky i problémy s přeregistrací

Spory otřásají ostravskou ČSSD už několik let. Ten poslední je starý teprve několik měsíců. V září vedení ČSSD rozhodlo, že zruší většinu místních organizací v Ostravě, konkrétně skončilo sedmnáct z celkových 26 buněk, což se dotklo téměř tří set členů strany. 

Moravskoslezská ČSSD, která zrušení místních organizací navrhla, to zdůvodnila špatnými volebními výsledky a obavou z takzvaných černých duší.

Vajdíková už dříve řekla, že se jedná o faktickou likvidaci sociální demokracie v Ostravě. Černé duše podle ní odstranila přeregistrace před dvěma lety, což ale zpochybnil Lubomír Zaorálek, který ve vedení sociálních demokratů reprezentuje právě Moravskoslezský kraj.

Členové zrušených místních organizací ale mohli požádat o přeregistraci. Problém nastal ve chvíli, kdy si členové začali stěžovat na to, že je nikdo nepozval na schůzi, na které se o jejich členství rozhodovalo. Podle Hanzela bylo důvodem to, že členové poslali žádost o přeregistraci pozdě.