V Ostravě končí většina buněk ČSSD. Můžeme stavět stranu znovu, říká Zaorálek

V Ostravě zanikne většina městských organizací sociální demokracie. Rozhodlo o tom vedení strany a 17 z 26 buněk na návrh krajské ČSSD připravilo o licenci. Důvodem jsou špatné volební výsledky a obavy z černých duší. Ostravští sociální demokraté ale takové tvrzení považují za účelové.

Podle Lubomíra Zaorálka, který ve vedení sociálních demokratů reprezentuje právě Moravskoslezský kraj, je zrušení buněk podmínkou dalšího úspěchu ve městě a šancí tamní sociální demokracii vybudovat znovu.

Průmyslový region i sama Ostrava dlouhá léta platila za sociálnědemokratickou baštu. V krajských volbách 2012 tam strana získala 27,4 procenta a měla hejtmana, o čtyři roky později už ale skončila v opozici s 16,6 procenta. Ve sněmovních volbách v roce 2013 zvítězila s 26,38 procenta, před dvěma lety výsledek spadl na 8,83 procenta.

Volební propady a údajná neschopnost oslovit voliče představovaly jeden z důvodů, proč o rozpuštění většiny místních buněk krajská ČSSD usilovala. Zaorálek má za to, že je ostravská organizace v degenerovaném stavu a působili v ní nedůvěryhodní lidé, spekulovalo se i o černých duších.

Volání po Kajnarovi

Předsedkyně ostravské ČSSD Jana Vajdíková už v úterý uvedla, že návrh znamená faktickou likvidaci ČSSD v Ostravě. Černé duše podle ní odstranila přeregistrace před dvěma lety, což ale ministr kultury a někdejší šéf české diplomacie zpochybňuje.

Aktuální zásah se týká zhruba 290 členů, rozpuštění buněk ale neznamená jejich vyloučení ze strany. „Ti, co to myslí se sociální demokracií vážně, se mohou do ostatních organizací přihlásit,“ uvedl předseda ČSSD Jan Hamáček.

Jana Vajdíková řekla, že většina z 293 dotčených členů do jiných organizací jít nechce; strana by tak ve městě ztratila většinu členů a zanikly by i kluby ČSSD v některých zastupitelstvech. „Po dnešku můžu říct, že to srovnávám s rokem 1938 – o nás, ale bez nás. Nikdo z nás k tomu jednání nebyl přizván, ani já jako předsedkyně ostravského okresu, ani nikdo z předsedů dotčených organizací,“ uvedla.

ČSSD má v Ostravě 415 členů. Podle Zaorálka by někteří členové měli stranu opustit, naopak by uvítal návrat bývalého ostravského primátora Petra Kajnara, který se rozešel s partají po lokálních přích. „Doufám, že bude jeden z těch, co budou udávat směr ČSSD v kraji,“ řekl Zaorálek s tím, že by Kajnar mohl přivést zpět ztracené voliče. Hamáček ho považuje za ideálního kandidáta na hejtmana.

Foldyna ustál hlasování o vyloučení

Vedení ČSSD se na svém pátečním jednání zabývalo i možným vyloučením poslance Jaroslava Foldyny a rovněž šéfa krajské ústecké ČSSD Miroslava Andrta. Většina přítomných hlasovala pro jejich konec ve straně, nešlo ale o požadovanou nadpoloviční většinu všech členů předsednictva.

Podle samotného Foldyny jeho konec chtělo 29 členů předsednictva, potřeba je 31 hlasů. Poslanec před časem pobouřil spolustraníky výrokem, že by podporoval rekonstruovanou vládu i v případě, kdy by ji sociální demokracie opustila. Ústecká ČSSD také před měsícem vyzvala Hamáčka k rezignaci, účast ve vládě označila za neúspěch a kritizovala průběh sporu o ministra kultury.

„Hlasování dopadlo těsně. Z mého pohledu to je ale velmi silné varování vedení sociální demokracie vůči těm, kteří se snaží řešit případné stranické spory na veřejnosti,“ uvedl po jednání Hamáček.