Moravskoslezská ČSSD chce ve velkém rušit ostravské buňky. Kvůli propadu ve volbách

Moravskoslezská ČSSD chce odebrat licenci řadě organizací v Ostravě kvůli špatným výsledkům v posledních komunálních volbách. Informoval o tom šéf moravskoslezské organizace ČSSD Tomáš Hanzel. Řekl, že mezi členy strany jsou i takzvané černé duše. Krajské předsednictvo sociálních demokratů navrhuje tomu celostátnímu odebrat licence sedmnácti ze šestadvaceti místních buněk.

„Krajské předsednictvo dospělo k závěru, že musíme vyřešit ostravskou organizaci ČSSD, která je dlouhodobě neúspěšná a nedokáže oslovit voličskou základnu,“ uvedl Hanzel. Situaci ale blíže nekomentoval s tím, že se nejdříve musí vyřešit uvnitř strany. „Mohu ale potvrdit, že jsme dospěli k radikálnímu řešení,“ doplnil.

Podle předsedy krajské organizace ČSSD nejde o rušení členství jednotlivým straníkům, ale o návrhy na zrušení licencí některých místních organizací.  To znamená, že jejich členové se mohou přihlásit jinam. U těchto organizací byl v minulosti velký pohyb členů a podle Hanzela existuje podezření, že tam figurují takzvané černé duše. 

Jde i o organizace, ve kterých před komunálními volbami nahradili schopné komunální politiky, a pak neuspěli. Výsledek byl špatný, lidé nám tak vyslali jasný signál a krajské předsednictvo to musí řešit. Chceme v krajských volbách uspět.
Tomáš Hanzel
předseda moravskoslezské organizace ČSSD

Ostravská ČSSD: Rozhodnutí by nás zlikvidovalo

Podle předsedkyně ostravské ČSSD Jany Vajdíkové se návrh týká více než poloviny všech organizací v Ostravě. „Toto rozhodnutí by se dotklo 293 členů a fakticky by znamenalo likvidaci ostravské sociální demokracie a jejích představitelů,“ uvedla. 

Ostravskou ČSSD trápí vnitřní spory i spory s krajským vedením. V listopadu 2016 sociální demokraté nejprve odvolali předsedu ostravské ČSSD Lumíra Palyzu. O dva měsíce později ústřední kontrolní komise strany vyhověla stížnosti zpochybňující konferenci kvůli porušení stanov a musela se opakovat. I na ní byl Palyza odvolán a novou šéfkou se stala Vajdíková.

Krajský výkonný výbor poté navrhl přeregistraci a u vedení uspěl i s návrhem na vyškrtnutí Vajdíkové a poslance Adama Rykaly z kandidátky pro sněmovní volby. Strana byla kvůli tomu delší dobu bez vedení a musela si zvolit nové. Vajdíková se potřetí stala předsedkyní v říjnu 2017.

Výsledky ČSSD na Ostravsku se zhoršují

Moravskoslezský kraj i samotná Ostrava byly dlouhá léta baštou sociálních demokratů. Členové strany tam v minulosti pravidelně získávali vysoké funkce ve vedení měst i kraje. Například v roce 2012 získala ČSSD v krajských volbách 27,4 procenta. Výrazné zhoršení přišlo o čtyři roky později, kdy sociální demokraté skončili v opozici s výsledkem 16,6 procenta.

V parlamentních volbách v roce 2013 zvítězila v Moravskoslezském kraji ČSSD se ziskem 26,38 procenta, v roce 2017 pak výsledek poklesl na 8,83 procenta hlasů. V letošních evropských volbách získali sociální demokraté v kraji jenom 4,78 procenta hlasů.