Boj v ostravské ČSSD prohrálo křídlo exhejtmana Nováka. Předsedkyní byla opět zvolena Vajdíková

Spory v ostravské ČSSD (zdroj: ČT24)

Ostravští sociální demokraté odvolali v noci na středu na okresní konferenci z funkcí předsedu okresního výboru strany Lumíra Palyzu a některé členy okresního výkonného výboru a okresní kontrolní komise. Konference se protáhla do časných ranních hodin. Novou předsedkyní se stala Jana Vajdíková.

Vajdíková je mimo jiné zastupitelkou v obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Je také členkou dopravní komise městské rady města Ostravy a pracuje na odboru dopravy krajského úřadu.

Opakovaně se potvrdilo, že Lumír Palyza nemá podporu většiny členů. Věřím, že změna vedení přispěje ke zklidnění situace v ostravské ČSSD a budeme se moci soustředit na přípravu předvolební kampaně a konečně ukázat lidem, že chceme politiku v Ostravě dělat jinak, lépe a pro občany.
Jana Vajdíková
předsedkyně ostravské ČSSD

Hlasování o odvolání Palyzy bylo těsné: pro hlasovalo 102 ze 197 účastníků, tedy 51,8 procenta. „Následně bylo odvoláno 11 členů okresního výkonného výboru, bez jakéhokoliv důvodu,“ řekl Palyza. Šlo podle něj hlavně o starosty a místostarosty velkých obvodů, jako jsou Poruba nebo Slezská Ostrava. Zástupci ze stejných obvodů byli odvoláni i z kontrolní komise.

„Důvody odvolání zůstávají stále stejné, především neuspokojivé výsledky krajských a senátních voleb, zánik koalice na městské úrovni a celkově špatné směřování ostravské sociální demokracie,“ potvrdil místopředseda OVV ostravské ČSSD Adam Rykala. Nová předsedkyně je podle něj dlouholetá aktivní členka, která bude přínosem pro ostravskou sociální demokracii.

Rykala uvedl, že počet pozvaných delegátů na konferenci byl neobvykle vysoký. Předsednictvo strany to tak podle něj stanovilo, aby byly výsledky konference jednoznačné a odrážely názor velké části členů. Účastníci konference zvolili také kandidáty do vedení strany. Na prvního místopředsedu byl navržen Jeroným Tejc, na další místopředsedy Lubomír Zaorálek, Petr Dolínek a Lenka Teska Arnoštová.

Rozepře se táhnou řadu týdnů

Spory v ostravské ČSSD vyvrcholily v první polovině ledna, kdy si část sociálních demokratů zvolila za předsedkyni Janu Vajdíkovou. Odmítli tak respektovat rozhodnutí ústřední kontrolní komise ČSSD i vedení strany, které zrušilo loňské listopadové odvolání předsedy ostravské ČSSD Lumíra Palyzy.

Konferenci, na níž byli Palyza a několik dalších členů výboru odvoláni, zpochybnil kvůli porušení stanov krajský předseda ČSSD a bývalý moravskoslezský hejtman Miroslav Novák. Celostátní vedení strany jeho stížnosti vyhovělo. Zároveň rozhodlo, že okresní konference, kde se volí i delegáti na březnový sjezd strany, musí být svolána znovu.

Palyza je dlouholetým komunálním politikem a byl lídrem ČSSD v komunálních volbách v roce 2014. Spolustraníci mu jako volebnímu manažerovi vytýkali neúspěch v podzimních krajských volbách i loňský rozpad koalice na ostravském magistrátu. Sociální demokraté tehdy ztratili poprvé od roku 1990 místo ve vedení Ostravy a jsou v opozici. Část ostravských sociálních demokratů proto na listopadové konferenci prosadila jeho odvolání.

Sociální demokraté se sejdou také zítra, kdy se na Karvinsku koná krajská konference. Podle některých sociálních demokratů by mohl padnout také návrh na odvolání předsedy krajského výkonného výboru Miroslava Nováka.