Hádky v ostravské ČSSD pokračují. Členové zrušených buněk si stěžují na způsob přeregistrace

Členové zrušených ostravských buněk ČSSD si stěžují na průběh přeregistrací. Tvrdí, že je nikdo nepozval na schůzi, na které se rozhodovalo o jejich členství. Předsednictvo moravskoslezské organizace jim přitom dopisem oznámilo, že o schůzi budou informováni. Podle šéfa krajské ČSSD Tomáše Hanzela bylo důvodem to, že členové poslali žádost o přeregistraci pozdě.

Na postup moravskoslezské organizace si stěžuje například bývalý předseda městské organizace (MO) Výškovice Ivo Hařovský, který v ČSSD působil zhruba dvacet let. Žádost o přeregistraci podával 18. října. 

„U té schůze by měl být snad přítomen ten člověk, který je projednáván, protože on by se měl nějakým způsobem bránit. Když tam padnou nějaké argumenty proti tomu, proč ho přijmout,“ zdůraznil. 

S tím ale Hanzel nesouhlasí a tvrdí, že v dopise bylo uvedeno, že členové budou informováni, nikoli pozváni. „Bylo požádáno o výklad znění stanov. Z toho vyplynulo, že netřeba zvát, ale musí se všichni, co poslali žádost, projednat. Některé ani nebylo možno pozvat, neboť žádost poslali až po měsíci, a to již byla schůze svolána,“ odpověděl v SMS zprávě.

Závěry schůze zatím nemáme, tvrdí členové zrušených organizací

Problém je ale podle některých členů zrušených buněk v tom, že nedostali ani informaci o tom, že se taková schůze chystá. Údajně ani nevěděli, že už proběhla. Doposud rovněž nedostali žádné oficiální vyjádření, zda byli přijati, či nikoli. 

Zprávy o přeregistraci tak členové zrušených organizací dostavají spíš z médií, nebo od ostatních členů ČSSD. „Nevím, na čem jsem. Jsem přijat, nejsem přijat? Jsem členem, nebo nejsem členem?“ ptá se člen ostravské ČSSD Richard Bednařík. 

Ostravská ČSSD upraví připravovanou žalobu

Ostravská ČSSD se rozhodla, že bude měnit připravovanou žalobu na předsednictvo strany právě kvůli tomu, že členové buněk, kteří žádají o přeregistraci, nebyli na schůzi pozváni a ani  informováni o závěrech, které na ní padly. 

Došlo k takovému zdržení, co se týče té žaloby, protože události se stále vyvíjejí a je potřeba mít všechny podklady.
Jana Vajdíková
předsedkyně ostravské ČSSD

Podle redaktorky ČT Kateřiny Golasovské žalobu připravuje právník Pavel Němec, který už s ČSSD několik sporů vedl.  

Skončilo skoro 300 členů

O zrušení většiny městských organizací ČSSD v Ostravě rozhodlo na konci září vedení strany na podnět krajské organizace strany. Zaniklo sedmnáct z celkových 26 buněk, rušení se týkalo 293 členů. Moravskoslezská ČSSD to zdůvodnila špatnými volebními výsledky a obavou z takzvaných černých duší. 

Vajdíková už dříve řekla, že se jedná o faktickou likvidaci sociální demokracie v Ostravě. Černé duše podle ní odstranila přeregistrace před dvěma lety, což ale zpochybnil Lubomír Zaorálek, který ve vedení sociálních demokratů reprezentuje právě Moravskoslezský kraj.