Ostravská ČSSD se chce kvůli rušení buněk obrátit na soud

Ostravští sociální demokraté se chtějí bránit u soudu proti nedávnému rozhodnutí předsednictva strany zrušit většinu místních organizací. Zatím však stále čekají na písemné vyhotovení rozhodnutí. Předsednictvo před dvěma týdny rozhodlo, že zruší sedmnáct z celkových 26 organizací, údajně kvůli špatným výsledkům v posledních komunálních volbách.

Návrh na zrušení ostravských buněk sociální demokracie předložila moravskoslezská ČSSD. Kromě špatného výsledku v komunálních volbách argumentovala i podezřením, že mají mezi svými členy i takzvané černé duše. Předsednictvo poté rozhodlo, že většina místních organizací přijde o licenci. 

„Stále nejsme o rozhodnutí nějak oficiálně vyrozuměni. Samozřejmě chceme přistoupit k nějakému řešení, na tom jsme se shodli, zřejmě tedy soudně, protože jinou možnost nemáme,“ uvedla šéfka ostravské ČSSD Jana Vajdíková s tím, že žaloba by pravděpodobně byla hromadná.

Byli jsme omezeni na našich právech být voleni a volit. Jsme stále členové, ale nemáme teď žádná práva.
Jana Vajdíková
předsedkyně ostravské ČSSD

Vajdíková předpokládá, že písemné vyrozumění by mělo dorazit do kanceláře ústředního tajemníka, kterým je Michal Kucián. „Jedná se o vnitrostranickou záležitost a jako takovou ji nekomentujeme. Jediné, co lze říci, že vše probíhá dle vnitrostranických pravidel,“ řekla mluvčí ČSSD Barbora Gavenda. 

Obvinění z likvidace ostravské ČSSD

Rozhodnutí o zrušení místních organizací ČSSD se dotkne celkem 293 členů. Většina podle Vajdíkové do jiných organizací nechce, strana by tak ve městě mohla ztratit většinu členů. Podle předsedkyně ostravské ČSSD jde fakticky o likvidaci strany v Ostravě.

Zmínila také, že černé duše odstranila přeregistrace už před dvěma lety. Ministr kultury a regionální lídr ČSSD v posledních sněmovních volbách Lubomír Zaorálek ale nedávno prohlásil, že přeregistrace nemohla pomoci. Ostravská organizace byla podle něj v degenerovaném stavu a působili v ní nedůvěryhodní lidé.

Vnitřní problémy i neshody s krajským vedením

Ostravská ČSSD, která má v krajském městě 415 členů, se s problémy potýká už několik let. Fungování ovlivňují vnitřní spory i problémy ve vztahu s krajským vedením sociálních demokratů.

V listopadu 2016 členové strany odvolali tehdejšího šéfa ostravské ČSSD Lumíra Palyzu. Ústřední kontrolní komise ale za pár měsíců vyhověla stížnosti a konference se musela opakovat. Palyza byl odvolán znovu a předsedkyní se stala Vajdíková. Následně se odehrála přeregistrace, kvůli které byla strana bez vedení a musela volit nové. Vajdíková se potřetí stala předsedkyní v říjnu 2017.