Ostravský Památník Rudé armády budou hlídat kamery. V říjnu ho někdo polil červenou barvou

Nejpozději do konce roku nechá Ostrava u Památníku Rudé armády v Komenského sadech nainstalovat dvě kamery. Jde o reakci na říjnové poškození památníku, který vandalové polili červenou barvou. Incident i nadále vyšetřuje policie. Za vyčištění památníku město zaplatilo více než osmdesát tisíc korun.

Mluvčí radnice centrálního městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz David Račák řekl, že kamery budou u památníku nejpozději do konce letošního roku, možná už dříve. Radnice je nebude kupovat, ale zajistí je městská společnost OVANET.

„Bude to formou služby, nebudou se kupovat, pronájem jedné kamery vyjde měsíčně na dva tisíce korun bez DPH. Ostravské komunikace už řeší, jakým způsobem budou kamery napojeny ke zdroji elektrické energie,“ doplnil Račák. Památník by podle něj měl být pod trvalým dohledem strážníků.

Čištění poškozeného Památníku Rudé armády v Ostravě
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Památník s omezeným přístupem

Primátor Tomáš Macura (ANO) řekl, že incident i nadále vyšetřuje policie s tím, že k vyšetřování zatím nemá a ani nemůže mít žádné informace. Doplnil, že kromě instalace kamer je v místě i nadále posílen dozor městské policie.

„Současně nebudeme ve spolupráci s městským obvodem povolovat žádné akce, tedy s výjimkou těch pietních, které by měly začínat, končit či procházet lokalitou památníku,“ řekl Macura.

Památník, kde je uloženo 668 uren s popelem vojáků Rudé armády, československých tankistů a obyvatel Ostravy, kteří padli při osvobozování města, nebyl poškozen poprvé.

V Praze, Brně i Ostravě

Poslední incident 23. října nahlásil strážníkům kolemjdoucí. Pachatel památník polil červenou barvou. Kromě poškození čelní strany se sousoším na něj také nastříkal nápisy. Jeden z nich připomněl i maďarské protikomunistické povstání. Ve stejný den někdo barvou poškodil památník padlých rudoarmějců v Brně-Králově Poli.

Čištění památníků v ostravských Komenského sadech probíhalo dva dny a stálo více než osmdesát tisíc korun. Na práce dohlíželi i památkáři. Policie případ vyšetřuje jako poškození cizí věci a výtržnictví. Pachateli tak hrozí trest vězení od šesti měsíců do tří let.

Památník Rudé armády byl v Ostravě odhalen v roce 1946 při prvním výročí osvobození Československa. V roce 1978 byl prohlášen národní kulturní památkou.