Klimkovický tunel se opět uzavře. Z dálnice před Ostravou budou muset auta znovu sjíždět

Na dálnici D1 před Ostravou bude v pátek opět zcela uzavřen Klimkovický tunel, řidiči se tak musí připravit na možné komplikace. Tunel se opravuje po desetiletém provozu a o víkendu jsou v plánu závěrečné technické zkoušky. Řidiči budou muset před tunelem sjet z dálnice a projet centrem lázeňského města Klimkovice.

V pátek od osmi hodin večer se uzavřou oba tubusy tunelu a mimo provoz budou do pondělních 04:30. „Veškerá doprava z dálnice D1 v tomto úseku bude proto svedena na objízdnou trasu, která vede přes centrum Klimkovic,“ uvedla mluvčí klimkovické radnice Ivana Gračková.

Město apeluje na řidiče, aby se cestě přes Klimkovice pokusili vyhnout a nezvyšovali dopravní zatížení města. „Prosíme řidiče zejména o ohleduplnost vůči chodcům. Chápeme, že pro všechny řidiče i spolujezdce pomalu se posouvající v koloně aut je to nepříjemná situace, ale pro naše občany představuje svedení dopravy vždy extrémní zátěž,“ řekl starosta Jaroslav Varga (Občané Klimkovic).

Kruhový objezd pomohl

Přes Klimkovice jezdí auta svedená z dálnice pravidelně, a to nejen při opravách, ale i při dopravních nehodách. Důsledkem toho je podle vedení města zhoršená kvalita ovzduší. Kvůli častým odklonům dopravy Klimkovice přebudovaly křižovatku v centru na kruhový objezd. 

Klimkovický tunel se naposledy uzavřel letos v srpnu, kdy byly testovány nové technologie v pravé části tunelu, tedy ve směru na Ostravu. O nadcházejícím víkendu přijde na řadu tubus, který leží na trase Ostrava–Brno.

„Městem sice při srpnové uzávěře obou tubusů tunelu pojížděly v obou směrech po hlavní trase souvislé kolony aut, ale z vedlejších ulic ve směru od náměstí i od Hýlova se vozy na hlavní dostávaly plynule,“ přiblížila Gračková.

Tunel je na dálnici D1 před Ostravou v provozu deset let a technologie už potřebují modernizaci. V tubusech se mění například vzduchotechnika a modernizací prochází i kamerový, řídicí a bezpečnostní systém. Práce mají stát 116 milionů korun.