Náročné posudky i chybějící peníze. Šumavské projekty nejspíš zůstanou jen na papíře

Nejistý osud šumavských projektů (zdroj: ČT24)

Od ministerstva životního prostředí dostaly zelenou, přesto značná část ze sedmnácti šumavských projektů zřejmě zůstane pouze na papíře. Jde především o rozhledny nebo diskutované odkanalizování myslivny na Březníku u Modravy. Nejsou na ně peníze. Výstavbu rozhleden musí park navíc odložit kvůli nutné opravě Poledníku u Prášil.

Zatím se podařilo dokončit například obnovu křížové cesty u Stožce v jižní části Šumavy. Přípravou projektu se tu ale zabývalo hned několik zastupitelstev a kvůli potřebnému posudku vlivu na životní prostředí trvalo proznačení křížové cesty téměř osm let. V minulosti v oblasti byly křížové cesty tři.

„Protože to bylo de facto v zóně, tak to bylo zlikvidováno všechno. Jenom starší pamětníci si pamatují, kudy ty křížové cesty vedly,“ přibližuje místní kronikář Ladislav Drábek.

Naopak na celou řadu jiných projektů se zřejmě vůbec nedostane. Posudkem vlivu na životní prostředí prošlo třeba odkanalizování myslivny na Březníku. Tady v minulosti vznikl takzvaný park restaurant. Za špatné nakládání s odpadní vodou ale dostalo vedení parku pokutu. Teď je Březník v provozu jen v létě.

„Funguje to i s vyvážením, není tak časté, jak jsme předpokládali vloni, kdy jsme si to vyzkoušeli, a tato varianta je i pro správu parku Šumava nejvýhodnější,“ tvrdí mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Příliš úzká cyklostezka

Nejistá je rovněž výstavba cyklostezky mezi Rechlemi a Modravou. Obec o ni bojovala několik let. Jenže povolený úsek, který prochází chráněným územím, má být široký jeden a půl metru, což podle radnice nestačí. „Ať zůstane stav, jaký je, protože ten je mnohem bezpečnější, než aby tam vznikla jeden a půl metru široká cyklostezka,“ věří starosta Modravy Antonín Schubert.

Zřejmě pouze na papíru zůstanou i plánované rozhledny na Chlumu, Polomu a na Modravské hoře. Přednost má totiž dostat oprava Poledníku. Rekonstrukci této vyhlídkové věže plánuje správa parku na příští rok.