Přibývá nakažených pohlavními nemocemi. V Moravskoslezském kraji je nejvíc případů v Ostravě

V Moravskoslezském kraji výrazně přibylo nakažených pohlavními nemocemi. Více je nejenom případů HIV pozitivních, ale přibývá i nakažených kapavkou nebo syfilisem. U všech nemocí podle hygieniků převládají muži ve věku od 30 do 39 let. Nejvíce případů v Moravskoslezském kraji je hlášeno z Ostravy, následuje Opava nebo Karvinsko.

„Za prvních šest měsíců loňského roku jsme diagnostikovali čtyři případy syfilis a za stejné období v letošním roce bylo těch případů už jedenáct. Pozorujeme také nárůst fenoménu, kdy se pohlavní choroby sdružují, u jednoho pacienta diagnostikujeme syfilis a kapavku nebo HIV a syfilis,“ řekla mluvčí Fakultní nemocnice v Ostravě Naďa Chattová. 

O každé potvrzené nákaze musí nemocnice informovat krajskou hygienickou stanici a zároveň vyhledává další jedince, kteří se mohli od pacienta nakazit. V případě syfilidy letos hygienici evidují stejný počet případů jako za celý loňský rok.

Počet nakažených pohlavními nemocemi v Moravskoslezském kraji
Zdroj: ČT24

„Nejvyšší nemocnost, pokud jde o syfilidu, je hlášená z okresu Ostrava, Opava a z okresu Karviná. Pokud jde o věkovou distribuci, tak nejvíce případů máme zaznamenaných ve věkové kategorii 30 až 39 let,“ řekla ředitelka protiepidemického doboru KHS Ostrava Irena Martinková. 

Nakažených je víc v celé Evropě

Podle hygieniků převládají mezi nakaženými pacienty muži, a to u všech nemocí. Počet nakažených pohlavními chorobami přitom stoupá nejenom v Moravskoslezském kraji, ale v celém Česku i Evropě. V případě podezření na nákazu by lidé neměli vyšetření odkládat a navštívit kožního lékaře nebo některou ze specializovaných poraden. 

„My můžeme HIV pozitivním pacientům zajistit správnou léčbou dobrou kvalitu života, ale jenom u těch, kteří přijdou k odborníkovi už v začátku onemocnění,“ řekla lékařka Fakultní nemocnice v Ostravě Alena Zjevíková.