Nemoc AIDS zabíjí už padesát let. Nákaza dnes hrozí hlavně mladým

Horizont ČT24: Nemoc AIDS trápí svět už 50 let (zdroj: ČT24)

První známý pacient zemřel na nemoc AIDS před půlstoletím. Zákeřnou nemoc, která má původ zřejmě v africkém Kongu, se podařilo odhalit až začátkem 80. let. Dnes je chorobou nakaženo 38 milionů lidí a jejich počet stoupá, hlavně ve východní Evropě, Rusku a na severu Afriky.

Záhadné nemoci útočící na imunitu pacienta se začátkem 80. let přezdívalo rakovina gayů. Nakaženými byli hlavně homosexuálové a nemoc se šířila rychlostí tanečních beatů, které ovládaly světové parkety. K šíření dosud neznámého viru HIV přispěla atmosféra volnosti a hlavně nechráněný sex.

Za první oběť dodnes nevyléčitelné nemoci je považován afroamerický mladík Robert Rayford, který zemřel v květnu 1969. Zosobněním nově pojmenované epidemie se ale na dlouhá léta stal kanadský stevard Gaëtan Dugas. Kvůli nedůsledné osvětě lékařů i obsesi médií se roky věřilo, že to byl on, kdo šířil mezi homosexuály smrt. Přezdívalo se mu Pacient Nula – jenže místo číslovky mu lékaři ve skutečnosti přezdívali Pacient O neboli Outside of California, tedy žijící mimo Kalifornii.

Nákaza dnes hrozí hlavně mladým lidem

Dnes se nemoc šíří hlavně mezi mladými lidmi. „Lidé, které nejvíc zasahuje nemoc AIDS, jsou mladí lidé mezi 14 a 24 lety. To je nepřípustné po všech těch letech mobilizace a podpory. Jak jsme mohli tuhle generaci přehlédnout?“ upozornila zakladatelka organizace na podporu boje proti AIDS Christine Kafandová.

Podle předního českého infekcionisty, který v roce 1985 léčil prvního českého pacienta, je na vině nedostatečná osvěta. „Možná, že právě možnosti účinné léčby vedly k tomu, že se polevilo v informovanosti. Svět se mění, dovedu si představit, že se to přesune do kategorie teenagerů,“ říká Ladislav Machala, vedoucí AIDS centra Kliniky parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce.

Miliony nakažených

K možná největší globální osvětě přispěl ikonický zpěvák kapely Queen Freddie Mercury, který na následky onemocnění zemřel v roce 1991. „Kdyby byl dnes mým pacientem, tak by mohl zpívat a fungovat ještě mnoho let,“ říká Machala s tím, že možnosti léčby se za poslední dekády výrazně posunuly. Přispěl k tomu i český profesor Antonín Holý.  

Nemoc AIDS je známa od roku 1981, od té doby si ve světě vyžádala přes 35 milionů životů a dalších zhruba 37 milionů lidí se s nemocí v současnosti potýká.

AIDS ve světě (zeleně: země, kde počet nakažených klesá; červeně: země, kde počet nakažených stoupá)
Zdroj: ČT24

Obecně se ale od roku 2010 počet nově nakažených snížil o 16 procent. Progres zaznamenal třeba východ a jih Afriky, kde jde na mnoha místech o poloviční pokles v množství nových pacientů. Nárůst naopak drtí mnoho zemí na severu Afriky, Blízkém východě, ale také ve východní Evropě a v Rusku. Celkem loni na následky AIDS zemřelo 770 tisíc lidí. 

V Česku byla nákaza virem HIV zjištěna poprvé v roce 1985, od té doby se nakazilo téměř tři a půl tisíce lidí. Z nich 305 zemřelo na AIDS, první v roce 1987. Nejvíc nově nakažených bylo v Česku v roce 2016, kdy počet dosáhl 286. V posledních dvou letech ale nových případů ubývá.