Show pokračuje. Film o Freddiem Mercurym pokropil českou Queenománii živou vodou

168 hodin: Queenománie v Česku (zdroj: ČT24)

Film o životě zpěváka Freddieho Mercuryho Bohemian Rhapsody, který získal dva Zlaté glóby, válcuje kina ve světě i v České republice. Od listopadové premiéry snímek vidělo už přes milion Čechů. Queenománie má u nás živnou půdu a zpěvák Freddie Mercury talentované imitátory. Pro pořad 168 hodin je natáčela Martina Houdková.

Freddie Mercury je už skoro 30 let po smrti. S jeho imitátory se však zájemci mohou setkat i v tuzemských klubech a sokolovnách. „Nejtěžší je každý večer se koncentrovat, aby hlas byl v pořádku a dostal se do vysokých poloh, kde se muzika převážně nachází,“ svěřil se zpěvák revivalové kapely Queenie Michal Kluch.

„Pokud chcete vidět Queen, můžete zajít na takovýto koncert. A pokud se iluze podaří, pak je naše mise splněna,“ vysvětlil smysl svého počínání Mercuryho epigon Kluch.

Stejný úkol plní i Jaroslav Břeský, který vystupuje s další revivalovou kapelou Prague Queen. Hudbě, kterou od dětství zbožňuje, předvídá dlouhou budoucnost.

„Myslím si, že je to stejné jako s Mozartem, Beethovenem a těmito velkými umělci – bude to žít i za tři sta let. I za tisíc let!“ srovnal Břeský Mercuryho s hudebními skladateli, kteří zemřeli v roce 1791, respektive 1827.

Zájem o kapely hrající hudbu Queenů se po úspěchu filmu Bohemian Rhapsody zvýšil. „Myslím, že ještě v lednu a v únoru bude poptávka stoupat, protože teď právě jsou chvíle, kdy obce a města připravují slavnosti,“ upozorňuje navíc produkční v zážitkové agentuře Jana Křížová.

Větší interest o Queeny pociťuje i šéf českého fanklubu Mercuryho a spol. Karel Lehner. A je rád. „Každý to zná, ale najednou se o to lidé začali zajímat víc,“ dodává předseda spolku Fan Club Tornado Queen.

Mercuryho asistent učí v Česku angličtinu

Režisér filmu Bryan Singer se zajímal i o detaily z Mercuryho života. S tím mu pomáhal Peter Freestone, který posledních 12 let zpěvákova života pracoval jako jeho osobní asistent. Nyní Freestone žije už skoro dvě dekády v Česku. Učí angličtinu na střední škole, pořádá besedy pro studenty o nemoci AIDS a pečuje o odkaz Freddieho Mercuryho.

Mercury Českou republiku nikdy nenavštívil – kvůli komunistickému režimu nemohl. „Jsem si jistý, že by se mu strašně líbilo procházet se tu v ulicích. Jednou z jeho vášní byl křišťál, a ten český je jeden z nejlepších na světě. To by se mu líbilo,“ myslí si Freestone. A kdo ví, třeba by se bavil i kapelami, které se dodnes věnují jeho hudbě.