Počet lidí nově nakažených HIV byl loni nejnižší za sedm let

Počet lidí nově nakažených virem HIV loni meziročně klesl téměř o pětinu na 208, oznámil Státní zdravotní ústav. To je nejmenší přírůstek za posledních sedm let. Ubylo také nových případů smrtelného onemocnění AIDS, které vir HIV způsobuje, a to o třetinu na 35. Nemoci AIDS však podlehlo 14 lidí a dalších devět lidí nakažených HIV zemřelo z jiných příčin.

Množství nových případů HIV se od roku 1985, kdy začalo sledování výskytu viru, postupně zvyšovalo. Nejvíce nově nakažených bylo za rok 2016, kdy jejich počet dosáhl 286. V posledních dvou letech ale nových případů začalo ubývat.

Podle Státního zdravotního ústavu pokles zřejmě souvisí se změnou mezinárodních i národních doporučení, podle kterých má být léčba zahajována co nejdříve po odhalení výskytu HIV.

Počty nově nakažených HIV v ČR
Zdroj: Red Ribbon/SZÚ/ČTK

„Infekčnost úspěšně léčených pacientů zásadním způsobem klesá, a tím se snižuje možnost přenosu HIV infekce v populaci,“ uvedl ústav.

  • Od roku 1985, kdy začalo sledování výskytu HIV, byla v Česku zjištěna nákaza tímto virem celkem u 3368 lidí, z nichž 434 již zemřelo.

Počet nakažených při homosexuálním pohlavním styku v posledních letech klesá

Většinu nově nakažených loni jako obvykle tvořili muži, kterých bylo 186. Nových případů HIV u žen bylo 22. Věk nakažených se pohyboval od 20 do 69 let. Věkový průměr u mužů činil 37 let a u žen 38 let.

Naprostá většina lidí se loni nakazila HIV při pohlavním styku. U dvou třetin nových případů byl příčinou sex muže s mužem. Počet nakažených při homosexuálním pohlavním styku ale v posledních letech klesá. V roce 2016 se takto nakazilo 213 mužů, v roce 2017 pak 182 mužů a loni již jen 138 mužů. Ve zhruba čtvrtině nových případů se loni vir HIV přenesl při heterosexuálním pohlavním styku.

Nakažení injekcí při užívání drog tvořilo jen několik jednotek procent z celkového počtu nových případů. Zdravotníci zaznamenali i jeden případ nákazy virem HIV při pobytu v nemocnici. Šlo však o cizince, který se nakazil v zahraničí.

Z případů nákazy HIV zaznamenaných loni připadly více než dvě pětiny na lidi ze zahraničí. Většina z nich byla z Ukrajiny, Slovenska a Ruska. Tři pětiny nově nakažených lidí uvedly jako své bydliště Prahu.