Vědci se vydali po stopách epidemie AIDS a došli k železnici v Kinshase

Londýn - Pandemie nemoci AIDS, kterou se už na celém světě nakazilo přes 75 milionů lidí, začala nejspíše po roce 1920 v konžské metropoli Kinshase. K tomuto závěru dospěli vědci, kteří zkoumali genetický původ viru HIV, jež nemoc způsobuje. K rychlému rozšíření choroby podle nich přispěly historické okolnosti: zejména rychlý růst populace a megalomanský projekt tehdejší belgické koloniální správy na stavbu železniční sítě a sexuální praktiky dělníků, kteří na stavbě železnice pracovali.

Tým odborníků z univerzit v anglickém Oxfordu a belgické Lovani zveřejnil své závěry v odborném časopise Science. Experti se snažili vytvořit jakýsi rodokmen viru HIV, aby vystopovali, odkud se vzal. Zkoumali přitom jeho genetický kód a nejrůznější mutace.

„V dnešních genech najdete otisk historie, zanechala v nich prostřednictvím mutací svoje stopy, které se nedají odstranit,“ vysvětlil pro server BBC profesor Oliver Pybus z Oxfordské univerzity, který byl jedním z vedoucích výzkumu. Právě díky pečlivé analýze mutací viru došli vědci k tomu, kdy a kde se virus s největší pravděpodobností začal poprvé šířit.

Svatava Snopková, vedoucí AIDS centra

„Lidé v lokalitách kolem rovníku se nakazili tím, že konzumovali infikované maso nakažených opic. Počáteční doba mezidruhového přenosu mezi opicemi a lidmi byla jistě již někdy v 1. polovině minulého století a možná i dříve.“

Pandemie AIDS začala v Kinshase
Zdroj: ČTK/AP/Schalk van Zuydam

„Perfektní bouře“ = růst populace + sex + železnice

Virus HIV se podle nich rozmohl zejména ve 20. letech v konžské metropoli Kinshasa, která se tehdy jmenovala Léopoldville. Tam se v té době kvůli stavbě železniční sítě stahovaly miliony dělníků a převaha mužů znamenala i rozkvět obchodu se sexem. K šíření viru přispěly i kliniky, na kterých se používaly nesterilizované jehly.  

Čerstvě nakažení se pak díky snadno dostupné dopravě vraceli do svých domovských vesnic, kde šířili nemoc dál. V dalších desetiletích tak pandemie postupně zasáhla další oblasti Konga a pak i další africké země.

Virem HIV se dosud nakazilo 75 milionů lidí, nejméně 25 milionů jich nakonec nemoci podlehlo. V současnosti je nakažených 35 milionů, velká většina z nich žije v chudých a rozvojových zemích a nejhůře postiženou oblastí je subsaharská Afrika.

Nemoc AIDS zaznamenali poprvé lékaři v komunitě homosexuálů ve Spojených státech v roce 1981. „Několik málo našich pacientů, které jsme zdokumentovali, byli první zaznamenaní této epidemie, která se rozšířila po celém světě a ohrozila desítky milionů lidí,“ konstatoval lékař a objevitel onemocnění AIDS Michael Gottlieb. Třeba Američana Guye Jenkinse-Basse znásilnil
v 18 letech jeho tehdejší přítel, který byl pozitivní. Byla to pro něj první sexuální zkušenost.

Snopková o léčbě: „V roce 1997 došlo k takové revoluci v léčbě tím, že do terapie byla zavedena takzvaná kombinovaná retrovirová terapie, které se dříve říkalo vysoce aktivní retrovirová terapie, kterou se podařilo zvrátit fatální průběh infekce tím, že léčiva jsou schopna snížit množství částic viru HIV v periferní krvi.“