Růst počtu nových případů HIV v Česku se zřejmě zastavil. Odborníci trend spojují s novou léčbou

Události: Na den dárcovství vybízí neziskové organizace k boji proti AIDS (zdroj: ČT24)

Zatímco loni bylo za celý rok 254 nových případů HIV pozitivních lidí, ke konci letošního října jich bylo 178. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) se tak růst počtu nových případů zřejmě zastavil. Dosud nejvyšší počet zaznamenal ústav v roce 2016. Letošní počty budou podle odhadů na úrovni roku 2012. Informace v úterý zazněly na tiskové konferenci. Pokles zřejmě souvisí se změnou léčby, která nastala před několika lety.

Pokles nových případů odborníci zaznamenali zejména ve skupině mužů majících sex s muži, která tvoří dvě třetiny nových případů. Naopak na více než čtvrtinu vzrostl podíl heterosexuálních přenosů.

„V posledních dvou letech pozorujeme pokles nově zjištěných případů, zejména u občanů České republiky. U rezidentů zůstává stejný nebo podobný,“ řekla hlavní hygienička Eva Gottvaldová. Ze 178 lidí, kteří se o své nákaze dozvěděli letos, je 104 Čechů; většina nově nakažených jsou muži, žen je mezi novými pacienty jen 20.

Počty nově nakažených HIV v ČR
Zdroj: Red Ribbon/SZÚ/ČTK

V letošním roce je současně nižší i počet případů, kdy se infekce HIV rozvine v kompletní selhání imunity AIDS. „Dříve jsme se zahájením léčby čekali na určitý pokles imunity. Dřívější léky byly poměrně toxické a cena za zlepšení imunity byla vykoupena jinými komplikacemi,“ uvedl vedoucí lékař AIDS centra Nemocnice Na Bulovce Ladislav Machala.

V současné době jsou k dispozici nové léky, které se nasazují hned po diagnostikování infekce „Od roku 2015 se snažíme důsledně zahajovat léčbu ihned po stanovení diagnózy. Víme, že dnes jsou pacienti, pokud jsou správně léčení, mnohem méně infekční,“ dodal Machala.

Počet osob nakažených HIV
Zdroj: WHO (data k roku 2017)

Náklady pojišťoven na léčbu rostou

Rychleji než počty nových pacientů rostou podle zdravotních pojišťoven náklady na jejich léčbu. Největší zdravotní pojišťovna, Všeobecná zdravotní pojišťovna, která má asi 5,9 milionu klientů, loni vynaložila 376 milionů korun.

„To je v průměru přes 218 tisíc korun na jednoho nemocného. O pět let dříve, tedy v roce 2013, to bylo méně než 214 milionů, tedy zhruba 168 tisíc korun na pacienta,“ doplnil mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý. Důvodem je podle něj právě příchod nových účinnějších, ale také dražších léků.

Náklady rostly také Zdravotní pojišťovně ministerstva vnitra, která má 1,3 milionu klientů. „V roce 2017 jsme na léčení pacientů s HIV vynaložili 68,3 milionu korun, což je o 13,4 milionu více než v roce předchozím, a dokonce o 27 milionů více než v roce 2015,“ uvedla mluvčí pojišťovny Hana Kadečková.  

„Zatím stav letošního roku v počtu nových případů vypadá velice příznivě, vše nasvědčuje, že se rok 2018 nestane dalším černým rokem v historii monitorování problematiky AIDS v Česku a že po dlouhé době zaznamenáme snížení nových diagnostikovaných případů HIV infekce,“ uvedl ředitel Red Ribbon Miroslav Hlavatý.

UvR: Lidem s HIV pomáhá v Praze Dům světla (zdroj: ČT24)

Mnozí lidé přicházejí na testování pozdě

Odborníci poukazují na to, že přestože počet vyšetření každý rok stoupá, mnozí lidé přicházejí na testování pozdě. Dorazí až s prvními příznaky, či dokonce s rozvinutou chorobou AIDS. Včasným odhalením nemoci a léčbou se podle odborníků dá předejít rozvinutí viru HIV v nemoc AIDS. Tento týden nabízí anonymní testování 70 pracovišť po celém Česku jako součást celoevropské preventivní kampaně. 

Vir HIV napadá lymfocyty v krvi a ve střevě, které jsou nezbytné pro imunitu. Jejich množství po nakažení do zhruba šesti týdnů prudce klesne. Pak se propad zastaví a situace se zlepší. Postupně ale znovu ubývají, což může trvat i osm let. Po nich obvykle nemoc AIDS propuká. Bez léčby nemocní do několika let umírají.

Počet nakažených HIV ve světě v milionech (2017)
Zdroj: WHO

Výskyt infekce ve východní Evropě je desetkrát až dvacetkrát častější než v tuzemsku. V Rusku evidují ročně sto tisíc nových případů a s AIDS tam žije milion obyvatel. Cizinců trvale žijících v Česku je v posledních letech mezi novými případy čtvrtina až třetina.

Celkem je ve světě podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nakaženo virem HIV přibližně 36 milionů lidí. Z toho víc než dvě třetiny – 25,7 milionu – žijí v Africe. V Evropě bylo v roce 2017 HIV pozitivních asi 2,3 milionu osob.