Sílící epidemie HIV v Rusku. Pozitivní je každý 50. obyvatel Jekatěrinburgu

Rusko se potýká s nebývalou epidemií HIV, jejímž centrem se stal Jekatěrinburg, kde je nositelem viru každý padesátý člověk. V celé zemi je zaregistrovaných zhruba 800 tisíc nakažených, podle odborníků ale může být skutečný počet dvojnásobný.

Čtvrté největší ruské město Jekatěrinburg leží asi 1500 kilometrů východně od Moskvy ve Sverdlovské oblasti. Má 1,5 milionu obyvatel a virem HIV se už nakazilo 27 tisíc z nich, tedy zhruba 1,8 procenta.

V ohrožení nejsou jen „okrajové vrstvy společnosti“

Celkem 52 procent obyvatel chytilo HIV při užití drog, 46 procent při sexuálním styku. Nakažení „stárnou“ - většinou jim je v rozmezí mezi 30 a 49 lety a nejde pouze o „okrajové vrstvy společnosti“, upozornila náměstkyně ministra zdravotnictví Taťjana Savinovová.

„To nejsou narkomani nebo lidé bez domova; jsou to lidé, kterým se daří. Masová infekce odstartovala v devadesátých letech, kdy se velmi rozšířila prostituce a narkomanie,“ sdělila Savinovová. Předtím v rozhovoru pro zpravodajský portál Ura.ru varovala, že pokud ruské úřady v příštích pěti letech nezasáhnou, situace se úplně vymkne kontrole.

Savinovová uvedla, že většina nakažených sice dostává léky, ale to nestačí. Kladla přitom důraz na strategii agentury OSN UNAIDS 90-90-90, jejímž cílem je bojovat proti šíření HIV ve světě. Do roku 2020 by podle plánu mělo být 90 procent lidí s HIV zaregistrováno a podstupovat potřebnou terapii k potlačení viru.

Test na HIV
Zdroj: Donat Sorokin/ČTK/ITAR-TASS

Od 80. let zemřelo v Rusku přes 200 tisíc lidí

Ruská federace se celkově potýká s vzestupem nemoci. V lednu úřady zaregistrovaly miliontého nakaženého. Od roku 1987, kdy byl zaznamenán první případ, zemřelo přes 200 tisíc pacientů. Infikován je téměř každý stý ve věkové skupině 14 až 49 let.

V celém Rusku bylo v loňském roce ohlášeno 100 tisíc nových případů. Experti si přitom myslí, že každých pět let se počet nakažených zvýší o 100 procent. „Dohnali jsme a předehnali Afriku!“ ironicky napsal komentář o epidemii HIV/AIDS v Rusku server Gazeta.ru.

Ve středu nařídil ruský premiér Dmitrij Medvěděv najít 2,28 miliardy rublů na léčbu pacientů s HIV a hepatitidou B a C. Podle Gazety ale nejde jen o nedostatek peněz, nýbrž také o ztrátu pomoci z mezinárodních programů a o důsledky příklonu k „národním duchovním hodnotám“.

Počet HIV pozitivních na světě
Zdroj: ČT24/WHO/Wikipedia

Pravoslavná církev i mnoho politiků totiž považují AIDS za „nemoc homosexuálů a narkomanů“ a za „boží trest za hříšnost“, ačkoliv podle statistik značnou část postižených tvoří ženy, které nakazil jejich manžel.

Propaganda rodinných hodnot je k ničemu, píše Gazeta

Paradoxně se tak opakuje přístup z dob sovětské éry, kdy úřady odmítaly vzít nebezpečí na vědomí, protože AIDS považovaly za „západní nemoc“ a prostituce a narkomanie v Sovětském svazu podle tehdejšího tvrzení úřadů neexistovaly.

Ani nyní se epidemii nedaří zastavit „propagandou rodinných hodnot“. Nemocní v Rusku umírají dříve než jinde, v průměru již v 35 letech, protože se jim pomoci dostává příliš pozdě, a to i kvůli obavám z diskriminace.

V červenci tohoto roku agentura UNAIDS varovala, že ve světě v posledních letech přibývá nakažených, kterých je už 36,7 milionu. Ročně jsou to dva miliony. Agentura vyzvala vlády zemí, aby na zhoršující se situaci rychle zareagovaly a přijaly potřebná opatření.

Vydáno pod