Během srpna nepojedou vlaky na části Pražského Semmeringu, provoz omezí oprava mostu

Od pondělí bude pro cestující částečně neprůjezdný Pražský Semmering. Z Rudné u Prahy se vlakem nedostanou až na Hlavní nádraží, ale pouze do zastávky Praha-Žvahov. Provoz na lince S65 mezi pražským Smíchovem a Žvahovem totiž na měsíc zastaví oprava nadjezdu. S omezením se počítá vždy od pondělí do pátku a bude se denně týkat víc než deseti spojů. Na říjen je pak naplánovaná další výluka.

Vlaky linky S65 nebudou v srpnu jezdit vždy ve všední dny od 8:40 do 16:40. Výluka se plánuje kvůli opravě mostu na Zlíchově, který kříží trať. Dohromady se dotkne 14 spojů v obou směrech. Během omezení se tak cestující nedostanou vlakem z Rudné na pražský Smíchov a Hlavní nádraží, ale pouze do zastávky Praha-Žvahov.

Podle organizace ROPID se kvůli výluce nebude zavádět náhradní doprava. „Vzhledem k charakteru linky by při obsloužení alespoň většiny zastávek byla jízdní doba takové náhradní dopravy časově nekonkurenceschopná vůči MHD, takže je nejvýhodnější odkázat cestující právě na hromadnou dopravu,“ uvedl mluvčí ROPIDu Filip Drápal. Vlaky linky S65 v pracovních dnech využívá až šest set cestujících.

Srpnová výluka nebude v letošním roce poslední. Od 1. do 11. října je naplánované nepřetržité omezení provozu mezi Žvahovem a Jinonicemi, a to kvůli rekonstrukci železničního mostu.

Pražský Semmering prošel rozsáhlou opravou už v minulém roce. Během ní se zrekonstruovaly oba historické mosty z 19. století, které jsou nad Hlubočepy. Na trati také vznikly tři nové výhybny pro větší kapacitu trati. Nádraží v Jinonicích pak nahradila nová zastávka Praha-Waltrovka, která se nachází v blízkosti stanice metra linky B.