Křižovatka U Vykopnutého dostane nový mozek. Frýdek-Místek očekává dopravní problémy

Nejrušnější křižovatku ve Frýdku-Místku, které místní neřeknou jinak než U Vykopnutého, čekají o víkendu drobné práce, které výrazně zkomplikují dopravu. Město musí nechat vyměnit počítač, který řídí semafory. Ten už je zastaralý a po dvaceti letech provozu je na hranici životnosti. Po dobu oprav bude průjezdný jenom hlavní tah na Polsko a zpět.

Křižovatka ulic Janáčkova – Hlavní třída – Ostravská a Frýdlantská patří mezi nejrušnější místa ve Frýdku-Místku, denně tudy projede padesát tisíc osobních a nákladních aut. Běžně tam řidiči čekají v kolonách desítky minut. Víkendová výměna softwaru křižovatky zkomplikuje provoz ještě víc. Podle vedení města je ale výměna nutná a už ji nelze odkládat. 

„Stáří těch řadičů a našich křižovatek je okolo dvaceti let. Postupně musíme křižovatky inovovat, ať nám fungují čtyřiadvacet hodin denně. V tuto chvíli měníme ten mozek,“ řekl náměstek primátora Frýdku-Místku Karel Deutscher (ČSSD). 

Práce v důležité křižovatce si podle vedení města vyžádají částečnou uzávěru. Výměna starého počítače začne v sobotu v osm hodin ráno a skončit by měla v neděli ve 14:00. Po tu dobu bude průjezdný jenom hlavní tah na Český Těšín a zpět. Zároveň bude zakázáno odbočení vlevo, a to jak na hlavním tahu městem, tak i z vedlejších ulic Ostravská a Frýdlantská.

Podle Deutschera by se měli řidiči této křižovatce o víkendu raději vyhnout. Problém je ale v tom, že nebudou vyznačeny objízdné trasy. Místní řidiči ale údajně vědí, kudy mají jet, a proto podle náměstka primátora značení není nutné. 

Další problémy v dopravě nastanou ve Frýdku-Místku už za dva týdny. Silničáři začnou opravovat most, který vede nad hlavním tahem městem. Práce budou probíhat za plného provozu, ale jezdit se bude jenom ve dvou pruzích místo běžných čtyř.  Práce dělníkům zaberou nejméně půlrok.