Těžký rok pro ostravskou dopravu. Zkomplikuje se i cesta z Poruby do centra

Dopravu v Ostravě od pondělí komplikují další uzavírky. Na devět měsíců se omezil provoz v Opavské ulici a zároveň i na mostech ve Svinově. V obou případech se jedná jenom o částečnou uzavírku. Největší problémy se ale čekají právě na Opavské ulici, kde oprava zkomplikuje cestu z Poruby do centra.

Cílem oprav v Opavské ulici v úseku od ulice 17. listopadu po Třebovickou ulici je snížení hluku. Vozovka dostane nový asfaltobetonový koberec. To by měli ocenit hlavně lidé, kteří bydlí v okolních bytových domech. 

„Zároveň opravíme autobusové zálivy, odvodnění komunikace a nainstalujeme nové bezpečnostní prvky – například povrch bude mít protismykovou úpravu,“ řekl náměstek moravskoslezského hejtmana Jaroslav Kania (ANO).

Od rána se v Opavské ulici v Ostravě tvoří dlouhé kolony
Zdroj: ČT24/Tomáš Indrei

Oprava Opavské ulice, přinese velké problémy hlavně kvůli nedokončené prodloužené Rudné. Úsek dlouhý 400 metrů by problematické dopravě při rekonstrukci výrazně ulevil. 

Svinovské mosty ničí voda

V pondělí se uzavřel také most přes železniční trať v Ostravě-Svinově, do jehož konstrukce zatéká. Oprava se ale netýká mostů, které prošly rekonstrukcí v roce 2012, nynější rekontrukce by měla na už opravené Svinovské mosty navázat. 

Práce nezasáhnou tramvajovou dopravu uprostřed mostu. „Řidiči ale budou muset počítat s omezením provozu. Ten bude střídavě sveden do jednoho jízdního pruhu v každém směru,“ upřesnil náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka (ODS). Na krátkou dobu by měla být částečně omezena i železniční doprava.   

Práce v Opavské ulici a na mostu ve Svinově přijdou na více než 117 milionů korun. Rozděleny jsou do několika etap a podle harmonogramu by měly probíhat do konce roku. 

Rok oprav a omezení

Velký problém letos způsobí také oprava Nádražní ulice v centru města, i když nedávno prošla kompletní rekonstrukcí. Zjistilo se, že rozvody plynu jsou z nekvalitního materiálu.

 V letních měsících se očekávají problémy i přímo v centru u Nové radnice, kde začne oprava křižovatky ulic Českobratrská a Sokolská. Problémy bude mít i MHD.