Jedna oprava nestačí. Kvůli nekvalitnímu plynovodu musí Ostrava znovu rozkopat Nádražní

UDÁLOSTI: Nádražní ulice v Ostravě se bude znova opravovat (zdroj: ČT24)

Tři roky po komplexní opravě Nádražní ulice v Ostravě je nutné znovu ji rozkopat. Nové inženýrské sítě ukryté pod ní měly vydržet další desetiletí, jenže se ukázalo, že jsou rozvody plynu z nekvalitního materiálu.

Rekonstrukce Nádražní ulice v letech 2015 a 2016 Ostravu těžce poznamenala. Tramvaje dlouho nejezdily, pak nezastavovaly u Elektry, řidiči museli hledat objížďky a obchodníci si stěžovali, že k nim po rozkopané ulici nechodí zákazníci. Město argumentovalo tím, že je nutné opravit inženýrské sítě, které byly ve špatném stavu. Po pouhých třech letech je na stole totéž.

Důvodem je rizikový materiál částí nových rozvodů plynu. Přestože se během tlakové zkoušky únik plynu neobjevil, rozhodla se dodavatelská firma rizikový materiál na vlastní náklady vyměnit. „Od doby zjištění dochází ve spolupráci s provozovateli plynovodních sítí k pravidelným preventivním kontrolám v místech, kde jsou ty výrobky nainstalovány,“ ujistil Jiří Guth ze společnosti Titan-metalplast.

Radnice městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz už obdržela žádost o stavební povolení. „Rozhodně nás to netěší, budou to komplikace, ale postavíme se k tomu tak, abychom minimalizovali jakékoliv následky,“ slíbil místostarosta David Witosz (Piráti).

Bude se tedy opakovat to, co má Ostrava ještě v živé paměti, práce potrvají zřejmě do října. „Všechny obchody jsou z toho smutné. Tržby jdou vždy dolů o 30, 40 procent,“ odhadl místní podnikatel Martin Válek.

Nádražní ulice vede od hlavního nádraží na náměstí Dr. Edvarda Beneše, slouží automobilové dopravě i tramvajím. Trať, která vede po Nádražní ulici, je také klíčová pro napojení tramvajové vozovny Moravská Ostrava na zbytek městské tramvajové sítě.