Obchvat Frýdku-Místku nabírá další zpoždění. Druhou etapu zatím nemá kdo postavit

Stavba druhé části obchvatu Frýdku-Místku bude mít minimálně půl roku zpoždění. Ředitelství silnic a dálnic dosud nevybralo firmu, která tuto část dálnice D48 postaví. Po obchvatu města volají místní už dvacet let kvůli silnému provozu na průtahu městem. Za měsíc navíc začne oprava důležité křižovatky, která dopravu ještě víc zkomplikuje.

Druhá část obchvatu Frýdku-Místku – od výpadovky na Frýdlant až k dálnici na Český Těšín – se měla začít stavět už na začátku letošního roku. Zpočátku stavbu brzdily spory s ekology a majiteli pozemků. Následně i stará ekologická zátěž Skatulův Hliník. Odpady z místních válcoven už specializovaná firma odtěžila, zatím ale jenom z míst, která má dálnice protnout.

Nynější zdržení způsobil vítěz tendru, který se nakonec zakázky vzdal. Ředitelství silnic a dálnic proto začalo alespoň s přípravnými pracemi. „Proběhlo tam kácení dřevin, aktualizovali jsme zadávací dokumentaci a vypsali jsme další veřejnou zakázku,“ řekl mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Opakování soutěže ale stavbu pozdrží zhruba o půl roku. Do ní se můžou zájemci přihlásit do konce května. Pokud se na druhý pokus podaří firmu vybrat a podepsat s ní smlouvu, mohla by stavba druhé etapy začít na podzim. 

Další komplikace za měsíc

Obyvatelé města volají po obchvatu už dvacet let. Trápí je hustá doprava na průtahu Frýdkem-Místkem, kde se denně tvoří dlouhé kolony. Situaci nepřidá ani hluk a zplodiny. Jedná se o hlavní tah z Nového Jičína na Český Těšín a dále do Polska.

Situace se navíc ještě zhorší, protože už za měsíc má začít oprava rušné Rubikovy křižovatky. „My jsme od začátku doufali, že budeme opravu křižovatky dělat až po výstavbě obchvatu, bohužel ani při dobré péči ten most už dnes nesplňuje potřebné požadavky,“ řekl náměstek primátora Frýdku-Místku Karel Deutcher (ČSSD). 

Omezená doprava bude i pod mosty, kde se místo ve čtyřech pruzích bude jezdit jenom ve dvou. Průjezd městem tak bude řidičům trvat ještě déle než doposud. Dělníci tam budou pracovat do konce letošního roku.