OKD má povolení ke vstupu do požářiště v Dole ČSM, vyprošťování těl horníků může začít

Báňští záchranáři provedli průzkum míst v Dole ČSM-Sever ve Stonavě na Karvinsku, kde v prosinci při výbuchu metanu zahynulo třináct horníků. Těžební společnost OKD v pátek dostala od báňského úřadu povolení ke vstupu do požářiště, první práce na jeho zpřístupnění zahájí v pondělí.

Podle těžební společnosti OKD proběhl průzkum podle plánu. „Provedli jsme rekognoskaci terénu. Lokalizovali jsme polohu pěti těl havířů na čelbě. Do rubání jsme se nedostali,“ řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský s tím, že průzkumníci také měřili koncentrace plynů a teploty v dole.

„V pondělí zahájíme první práce. V prvním sledu se bude jednat o rekonstrukce stávajících dvou hrází a zahajujeme postupné odvětrávání prvních prostor,“ dodal Čelechovský. Podle závodního dolu Karla Blahuta se trvání práce na zpřístupňování požářiště odhaduje zhruba na dva měsíce. Uzavřeno je celkem 4800 metrů důlních děl.

K výbuchu metanu v Dole ČSM-Sever ve Stonavě došlo loni 20. prosince v hloubce kolem 880 metrů. Při neštěstí zahynulo třináct horníků, dvanáct Poláků a jeden Čech. Dalších deset horníků bylo při výbuchu zraněno, jeden stále zůstává v nemocnici.

Z dolu se dosud podařilo vynést čtyři mrtvé, dalších devět havířů zůstává pod zemí. Pět horníků je v prostoru čelby a čtyři v dobývacím prostoru. Závodní Karel Blahut tento týden řekl, že první těla by se mohlo podařit vyprostit na konci dubna a zbylá do poloviny května.