Průzkum v uzavřené části dolu ČSM proběhne tento týden. Těla by měla být vyproštěna do poloviny května

Události: Do podzemí stonavského dolu, kde zahynulo 13 horníků, můžou po 111 dnech lidé (zdroj: ČT24)

Těžební společnost OKD chce do konce týdne provést průzkum v uzavřené části dolu ČSM-Sever ve Stonavě na Karvinsku. První těla horníků by mohli záchranáři dostat na povrch v dubnu, všech devět těl by pak mělo být vyproštěno do poloviny května. V prosinci minulého roku došlo v šachtě k výbuchu metanu, při kterém zahynulo 13 horníků.

Průzkum předchází samotnému vstupu do požářiště. „V této chvíli jsme schopni říct, že požár je uhašen,“ řekl závodní dolu Kamil Blahut. Plán vstupu do požářiště už firma předložila ke schválení báňskému úřadu a povolení by měla dostat během několika dnů.

Od výbuchu, ke kterému došlo 20. prosince minulého roku, jsou prostory uzavřeny speciálními hrázemi a lze do nich sfárat, teprve až bude jisté, že tam nehrozí žádné další nebezpečí. Z průzkumu a rekognoskace terénu by měla firma pořídit záznam.  

Místo ohledáme, abychom zjistili složení ovzduší, teplotu ovzduší v důlním prostoru i nakolik nastala deformace důlního díla.
Petr Dedek
ředitel Hlavní báňské záchranné služby OKD

V tuto chvíli je uzavřeno celkem 4800 metrů důlních děl. Blahut řekl, že vývoj v místě požáru sledovali tři měsíce pomocí osmi kontrolních vrtů, ze kterých odebírali vzorky plynů. Do uzavřených prostor k uhašení požáru pumpovali dusík a to až 7,2 milionu metrů krychlových.

Prozkoumat se musí 300 metrů šachet

Prvního zásahu se zúčastní zhruba čtyřicet záchranářů. „Součástí průzkumu bude zřízení takzvaných přetlakových propusťových komor. Smyslem je vytvořit přetlak v komoře, aby ovzduší za hrází zůstalo stejné, abychom ho vstupem za tu hráz neovlivnili,“ vysvětlil Dedek.

Celková délka průzkumu bude kolem 300 metrů. Záležet bude na teplotě, protože účelem zásahu je dostat se na čelbu a ověřit stav pracoviště. „Napouštíme dusík, který je ochlazován. Nepředpokládám, že tam budou extrémně vysoké teploty,“ doplnil.

Vyprostit se podařilo jenom čtyři těla

K výbuchu metanu v dole ČSM ve Stonavě na Karvinsku došlo 880 metrů pod povrchem. Při explozi přišlo o život 13 horníků, z nichž bylo 12 Poláků a jeden Čech. Deset havířů bylo při výbuchu zraněno. Vynést z dolu se po neštěstí podařilo jen čtyři mrtvé.

OKD už zahájilo výplatu odškodného pro pozůstalé po zemřelých hornících. Těžební společnost také na konci března informovala o tom, že zvýší jednorázové odškodnění rodinám o sto tisíc korun na celkem 340 tisíc.  

Místopředseda představenstva OKD Jan Solich řekl, že většinu jednorázového odškodnění už podnik vyplatil, jde o téměř sedm milionů korun. Dalších 15 milionů korun firma rodinám vyplatí prostřednictvím své nadace. Ve dvou sbírkách se na pozůstalé po havířích vybralo přes 6,7 milionu korun.