Kontroverzní sochu Špinarové by chtěli radní prodat. Potřebují však souhlas autora

Osud soch zpěvačky Věry Špinarové a skladatele Leoše Janáčka od jejich tvůrce Davida Moješčíka zůstává nejistý. Centrální městský obvod Ostravy by chtěl sochu zesnulé zpěvačky prodat, případně přesunout na jiné místo a plány s přesunem platí i pro Janáčkovu sochu. Radnici však chybí souhlas autora, s nímž zatím nepodepsal smlouvu, která by tyto kroky umožňovala.

Autor David Moješčík řekl, že smlouvu s městským obvodem Moravská Ostrava a Přívoz nepodepsal po poradě se svým právníkem. Chce, aby bylo konkrétně jasné, jaké záměry obvod s jeho výtvory má.

Ta smlouva je nejasná ohledně toho, co s tím zamýšlí. Není to jednoznačné a něco takového se nedá podepsat.
David Moješčík
autor soch

Podle radního Lukáše Jansy (Piráti) už vedení městské části smlouvu s autorem předjednalo a očekává, že umělec obvodu vyjde vstříc. Moješčík naopak tvrdí, že s ním oficiálně nikdo nejednal, dostal pouze návrh smlouvy a radní s ním údajně komunikují jenom na dálku.  

„Ujasněte si, co chcete“

Vedení městského obvodu tvrdí, že zatím nemůže být v postupu konkrétní. „Nemůžeme říct, komu sochu Špinarové prodáme, protože to ani nevíme. Nevíme, kam konkrétně by byla umístěna, protože těch variant je více. U sochy Janáčka si dokážu představit, že bude umístěna na nějaké lepší místo, jako je parčík,“ uvedl Jansa.

Obvod údajně jedná s autorem o obou sochách zároveň. Bez jeho souhlasu musí zůstat na svém místě. Jansa řekl, že jde o chybu předchozího vedení radnice, protože stávající smlouvy obvodu neumožňují přemístění nebo prodej. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Autorovi Davidu Moješčíkovi se nelíbí postup radnice, která si údajně u něj sochy objednala a v pořádku převzala, a najednou sochy nechce. Tvrdí, že obvod po něm chce autorská práva, těch se ale vzdát nehodlá. 

Bez soutěže

Socha Věry Špinarové byla odhalena v Husově sadu loni v říjnu a už od začátku vzbuzovala emoce. Spousta Ostravanů začala sochu kritizovat s tím, že zpěvačce není vůbec podobná. Podoba sochy se nelíbí ani synovi Špinarové Adamu Pavlíkovi. 

Sochu skladatele Leoše Janáčka radnice Moravská Ostrava a Přívoz odhalila v prosinci 2017 na Jiráskově náměstí. Bývalé vedení obvodu čelilo kritice nejen kvůli podobě soch, ale také kvůli tomu, že díla zadalo bez soutěže konkrétnímu umělci.