Sochu Věry Špinarové kritizuje zpěvaččin syn, lidem zase připomíná Šteindlera

Události: Sochu Věry Špinarové kritizuje zpěvaččin syn i fanoušci (zdroj: ČT24)

Syn Věry Špinarové Adam Pavlík chce, aby radnice městského obvodu Moravské Ostravy odstranila sochu zpěvačky z centra města. Se starostkou se má sejít příští týden. Plastika v životní velikosti, která má být poctou jeho matce, je podle Pavlíka ostuda. Představitelům kulturního života ve městě zase vadí, že obvod zakázku zadal bez soutěže konkrétnímu umělci. Dílo Davida Moješčíka stojí v Husově sadu od úterý. Podobu sochy kritizují i někteří zpěvaččini fanoušci.

Socha Věry Špinarové představuje rozpaženou zpěvačku na kruhovém podstavci připomínajícím gramofonovou desku. Podle sochaře Davida Moješčíka znázorňuje esenci Věry Špinarové tak, aby si v bronzové poctě něco z umělkyně našli prý jak ti, kteří si ji pamatují na začátku kariéry, tak ti, kteří ji znali v pozdějším věku. 

Kvůli práci na soše Moješčík studoval fotografie i videozáznamy, do ateliéru přišli také hudebníci, kteří se Špinarovou hráli. Zpěvaččina syna Adama Pavlíka pozval sochař až týden před odhalením svého díla. Pavlík prý tehdy sochaři sdělil své výhrady: „Řekl jsem, že se mi socha nelíbí, že to není mamka, ale někdo jiný. A pan sochař mě ubezpečil, že to vidím z pozice příbuzného a že lidem se socha opravdu líbit bude.“  

Také fanouškům Věry Špinarové se ovšem zdá, že se podoba populární zpěvačky nepovedla zachytit. Sociální sítě plní vtipy a koláže. Některým připomíná herečku Janu Hlaváčovou, jiným Milana Šteindlera.

Odborníkům vadí, že socha vznikla bez předchozí soutěže. „Jméno pana Moješčíka vybral odbor, který má na starosti realizace investic,“ uvedla starostka městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Petra Bernfeldová (Ostravak). Na otázku, zda v něm působí i odborník na výtvarné umění, poznamenala, že „by toto asi netvrdila“.

K samotné soše starostka podotkla: „Já jsem dílo viděla, až když bylo hotové, a sama za sebe si dovedu představit, že by bylo více realistické, líbil by se mi na ní více jiný, pro ni typičtější účes, nicméně v určitých detailech ji spatřuji.“ Mluvčí obvodu Jana Pondělíčková připomněla, že už v zadání nezazněl požadavek na zcela realistickou podobiznu.

Primátor Macura: Kritice nejde předejít, ale městský architekt nám chybí

Obvod za to, jak rozhodoval o vzniku sochy, kritizoval v týdnu i ostravský primátor Tomáš Macura (ANO). Způsob zadávání takových zakázek prý považuje za špatný. „V tomto konkrétním případě považuji za špatné i to, že nebylo náležitě komunikováno s rodinou. Jestli nejbližší rodina řekne, že se jim to nelíbí a že s tím nesouhlasí, tak je to vlastně to nejhorší, co se mohlo stát,“ obává se.

K podobě sochy, s jejímž ztvárněním není spokojená ani rodina zpěvačky, se ale primátor vyjadřovat nechce. Podle něj jde o subjektivní názor a kritickým hlasům v tomto směru nelze předejít ani soutěží. Podle něj by měl obvod zvážit, zda lze situaci ještě řešit.

Do budoucna má podle jeho slov město v plánu vytvořit kancelář městského architekta podobnou například Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy, která by měla pomoci řešit podobu veřejného prostoru ve městě. „Zrovna tento případ ukazuje, že tady něco takového chybí,“ míní Macura.

Před Špinarovou byli Kryl a Janáček

Moješčík už pro obvod vytvořil sochu Leoše Janáčka na Jiráskově náměstí a Karla Kryla u budovy rozhlasu, druhá z nich ale podle mluvčí nebyla hrazena z rozpočtu obvodu.  

„Diletantské a ve své podstatě hloupé zadání pro vznik soch naprosto nevhodných pro potřeby ostravského veřejného prostoru se tady setkalo s nadmíru ambiciózním a bohužel i netalentovaným zhotovitelem,“ zhodnotil Moješčíkovu tvorbu pro ostravský veřejný prostor Jaroslav Koléšek z Fakulty umění Ostravské univerzity.

Sochy Karla Kryla (vpravo) a Leoše Janáčka od Davida Moješčíka
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

Právní cesta? Nevylučuju, říká Pavlík

Pokud sochu nebude chtít městský obvod odstranit, nevylučuje Adam Pavlík řešení i právní cestou. „Zpětně si říkám, že abych předešel některým nejasnostem, bylo by dobré s tím člověkem komunikovat,“ reaguje na Pavlíkovu kritiku Moješčík. 

Za odstranění sochy už vznikla i petice. Osud bronzové Věry Špinarové je tak ve hvězdách. 600 tisíc, který zaplatil za její vytvoření, ale městský obvod po sochaři zpátky chtít nebude.