Noční starosta zkouší v Praze ztlumit noční hluk. Úřady omezí vjezd do Dlouhé ulice, ráje barů a klubů

Pro nerezidenty a taxi bude o třech dubnových víkendech omezen vjezd do Dlouhé ulice a okolí, zákaz bude platit mezi 22. hodinou večer a 3. hodinou. Zkušební opatření se dotkne víkendů 12. a 13. dubna, 19. a 20. dubna a 26. a 27. dubna. Cílem je zmírnit noční ruch, na který si stěžují místní obyvatelé. Informovala o tom radnice Prahy 1 na svém webu.

„Doprava je v těchto ulicích intenzivní a už jenom průjezd aut po dlažebních kostkách vytváří značný hluk, nehledě na případné troubení, často puštěnou hudbu z okýnek aut a podobně. Věříme, že obyvatelům dané lokality toto opatření pomůže,“ uvedl radní Prahy 1 pro dopravu David Skála (za Praha 1 sobě). 

Kromě Dlouhé se bude uzavírka týkat ulic V Kolkovně, Rámové, Masné a části ulic Kozí a Rybná. V ulici Dušní se v dotčené časy bude obracet jednosměrnost. Dodržování zákazu budou kontrolovat policisté a strážníci.

Omezení otevírací doby

Jde o část opatření, které Praha 1 ve spolupráci s vedením metropole připravuje ke zmírnění dopadů nočního života na klid místních obyvatel. Na magistrátu k tomu vznikla zvláštní komise, jejíhož předsedu Jana Šterna vedení Prahy pojmenovalo „nočním starostou.“

Magistrát nyní připravuje vyhlášku, která by omezila otevírací dobu nočních podniků ve vybraných oblastech města, typicky právě v Dlouhé třídě. Praha 1 se také pokouší dojednat s podniky v centru, aby přestaly spolupracovat s agenturami, které organizují takzvané pub crawls, tedy tahy turistů od hospody k hospodě. Zatím se zástupcům radnice podařilo k ukončení spolupráce s agenturami přesvědčit klub Karlovy lázně.

Naopak nepovedeným pokusem byl krok minulého vedení Prahy 1, které umístilo na náměstí na souběhu ulic V Kolkovně, Kozí, Masná a Dlouhá zařízení pro měření hluku. Efekt to mělo právě opačný, než radnice doufala – opilci se u přístroje scházeli a testovali, kdo dokáže na číselníku „vyřvat“ vyšší hodnotu.