Odboráři se s vedením Zetoru dohodli na kolektivní smlouvě. Z požadavků ale museli slevit

Odbory brněnského Zetoru spolu s vedením společnosti podepsaly novou kolektivní smlouvu, platy se zvýší o šest set korun. Odboráři se ale museli spokojit se zvýšením mzdových nákladů jenom o dvě procenta, původně požadovali pět a půl procenta. Zetor obnovil výrobu v únoru, do konce roku chce vyrobit přes patnáct set nových traktorů.

Ke konci března odejdou z brněnského Zetoru poslední ze sto sedmdesáti propuštěných zaměstnanců. Ti, kteří ve společnosti zůstali, chtějí víc peněz. „Je to přece jen adekvátní vzhledem k tomu, že teď budou zaměstnanci podle slov ředitele potit krev,“ řekl na začátku vyjednávání šéf odborů Aloiz Kazelle.

Zvýšení platů o šest set korun odbory nakonec dosáhly, celkem ale chtěli navýšit mzdy o pět a půl procenta, což se vedení příliš nezamlouvalo kvůli nedostatku peněz v rozpočtu. Nakonec odboráři přistoupili na kompromisní dvě procenta. „V současné situaci jsme rádi alespoň za to. Za půl roku chceme ale jednání obnovit a uvidíme,“ poznamenal Kazelle.

Montážní linka v Zetoru stála od prosince, kdy společnost oznámila hromadné propouštění. Společnost se rozhodla vyprázdnit sklady, jak u sebe, tak u partnerů. Montážní linka se znovu začala rozjíždět v únoru, ani teď ale podle odborářů nejede v plném rozsahu.

Loni firma vyrobila 2250 strojů a prodala jich 2100, letos proto chce vyrobit 1530 traktorů a prodat stejný počet jako v loňském roce. Po nutném vyprázdnění skladů teď společnost plánuje postupně navyšovat výrobu. Musí ji zvládnout zbytek zaměstnanců, kteří ve společnosti ještě zůstali.