Myslivec na Vysočině zastřelil cenného psa. Policie případ šetří jako trestný čin

Myslivec zastřelil drahého psa (zdroj: ČT24)

Policie na Vysočině během jednoho měsíce vyšetřuje už druhý případ, kdy myslivec zastřelil psa na dohled jeho majitele. Nový případ je ještě složitější, jde v něm totiž o chovnou fenu australského ovčáka, kterou si majitelka Tereza Slavotínková cení na více než 150 tisíc korun. Myslivec ji zastřelil z posedu na louce za domy.

Na fotografiích fenky je podle majitelky vidět, že „byla kontaktní a milá a její předpoklad stát se výborným canis-terapeutickým psem nebyl od věci“. Jenže ke složení zkoušek už nedošlo. Myslivec, který zhruba čtyři sta metrů od jejich domu číhal večer na posedu, zastřelil 3,5letou fenku Zulku kulovnicí.

„Nakládali jsme ji do auta, po cestě jsme nabírali veterináře a jeli na kliniku, kde jsme se ji snažili zachránit,“ říká majitelka Slavotínková. Cvičená fenka s průkazem pasteveckého psa operaci nevydržela. Majitelka škodu vyčíslila předběžně na více než 150 tisíc.

Majitelé psů se chovají nezodpovědně, tvrdí myslivci

„Pán se doznal, že střílel na něco malého, fena měla kolem pětačtyřiceti centimetrů, vážila devatenáct kilogramů. Na místě byly chlupy, našla se střela,“ popisuje Slavotínková. Myslivci ale vidí chybu i na straně majitelky. „Za myslivce mohu říct, že je to problém, protože majitelé psů se chovají nezodpovědně a ta zvěř nemá klid,“ říká předseda Mysliveckého sdružení Komorovice František Vašák.

Volně, i když na dohled majitelky, pobíhala večer po louce i Zulka. Myslivec může podle zákona zastřelit psa dvě stě metrů od obydlí jen v případě, že pronásleduje zvěř a nejde o lovecké plemeno. Střílet navíc může pouze myslivecká stráž, což v tomto případě podle Vašáka pravděpodobně neplatilo.

Jasno bude do léta

Psovi Čolkovi,  kterého postřelil na konci února myslivec na Žďársku brokovnicí, se už daří lépe. Zvládl infekci z broků, které má stále uvnitř těla. Do konce života bude ale postižený.

Policisté oba případy zatím vyšetřují. Na Pelhřimovsku jde o trestný čin, na Žďársku o přestupek. Jasno by mělo být do léta.