Osmdesát broků v těle. Loveckého psa postřelil zřejmě myslivec, případem se zabývá policie

Události: Loveckého psa postřelil zřejmě myslivec (zdroj: ČT24)

Policie prošetřuje případ z konce minulého týdne, kdy zřejmě někdo z myslivců postřelil na Žďársku loveckého psa. Zvíře zasáhlo 80 broků. Myslivecké sdružení čin odsoudilo, zároveň ale upozornilo, že právě kvůli lidem se psy nebo běžkařům trpí v zimě lesní zvěř.

Pětiletý hladkosrstý retrívr Čolek se při dopoledním běhání se svým pánem ztratil z dohledu. Domů se po 30 minutách vrátil zkrvavený a s 80 broky v těle. Podstoupil operaci, ale do pravé zadní nohy, která byla nejhůře zasažena, dostal infekci a špatně na ni došlapuje.

„Takové množství broků, to se vytáhnout nedá. Bere antibiotika a čeká se, jestli se infekce rozvine,“ říká majitel psa Pavel Bělehrádek, který žije v obci Velké Tresné. „Zadní končetiny má plné broků, ty zásahy jsou blízko konečníku, takové hojení je vždycky problematické,“ doplňuje.

„Většinou se snaží psa pouze potrestat“

Podle předsedy Českomoravské myslivecké jednoty ve Žďáru nad Sázavou Oldřicha Sedláře střelec zřejmě seděl na posedu. „Vypadá to na ránu svrchu,“ vysvětluje Sedlář. „Je to smutná záležitost, ale pochopte hněv toho myslivce, když mu pes prohání zvěř,“ pokračuje.

Jenže pouze myslivecká stráž může podle zákona vystřelit na toulavého psa, který pronásleduje zvěř. V tomto případě to ale nebylo prokázáno. Navíc se jedná o psa loveckého, na kterého se stejně jako na záchranářské a vodicí psy střílet nesmí.

„Většinou se snaží psa pouze potrestat, nepoužije střelu k usmrcení, ale vyplatí ho nějakým drobným brokem,“ popisuje Sedlář, jak myslivci v podobných případech zatoulaných psů někdy postupují. 

Střelbou na loveckého psa Čolka už se zabývají policisté. „Případ jsme zadokumentovali jako přestupek proti majetku a veškeré okolnosti vzniku a příčiny zranění zvířete jsou předmětem dalšího šetření,“ potvrdila mluvčí policie kraje Vysočina Stanislava Miláčková.

Majitel psa Pavel Bělehrádek po střelci pátrá i na vlastní pěst. Ve vesnici to totiž není první případ. Jeho soused o psa dokonce přišel. Kdo ho zastřelil, prý ví, dokázat mu to ale nemůže.