Prostějov zruší alej, kterou před deseti lety vysázeli místní. Ustoupí nové výstavbě

Prostějov zruší alej u Hloučely (zdroj: ČT24)

Javorová alej mezi lesoparkem Hloučela a přilehlým sídlištěm na okraji Prostějova zmizí. Radnice chce stromy přesadit a v místě postavit nové bytové domy. Alej před deseti lety vysázeli místní obyvatelé v den 90. výročí vzniku Československa. Záměr města kritizují. Bojí se, že stromy takový zásah nepřežijí.

Prostějov si v roce 2008 připomínal 90. výročí vzniku samostatného Československa a místní nadšenci při této příležitosti vysázeli alej, kterou tvoří dvanáct javorů. Po deseti letech stomy z oblíbené lokality zmizí.

Javory mají ustoupit nové výstavbě. Radnice v Prostějově chtěla původně stromy vykácet. Nakonec se ale rozhodla, že je přesadí. Proti kácení se totiž postavili obyvatelé města, kteří za vznikem aleje stáli. Obrátili se také na Českou inspekci životního prostředí.

Některým obyvatelům Prostějova se ale nelíbí ani to, že by se javory měly přesadit. Souhlasí s nimi i několik prostějovských zastupitelů. „Stromy se zarazí v růstu a myslím si, že většina z nich nepřežije. Mají kolem šedesáti centimetrů v obvodu. Některé mají čtyřicet a některé padesát centimetrů v obvodu,“ řekl opoziční zastupitel Prostějova Jan Navrátil (Změna pro Prostějov).

Podle ředitele České inspekce životního prostředí v Olomouci Radka Pallóse záleží na tom, jak se stromy podaří přesadit a také na následné péči. 

Silnice místo aleje

Dvanáct javorů, které lemují cyklostezku v biokoridoru Hloučela, ustoupí novým bytovým domům; v místě aleje by měla vzniknout nová komunikace. Podle Navrátila však bylo variant pro příjezdovou silnici několik. „Nevím, proč se vybrala zrovna tady tato,“ řekl.

Javory by mělo město Prostějov přesadit do konce března. Nová alej však nevznikne. Investor stromům najde místo v okolí nových bytových domů. „Máme ještě podepsanou smlouvu s investorem, že se bude o stromy dva roky starat. Pokud některý uhyne, tak vysadí nový,“ řekl náměstek prostějovského primátora Jiří Pospíšil (PéVéčko).