Při požáru azylového domu na Hané zemřelo dítě. Další člověk je zraněný

Jednou z možných příčin čtvrtečního požáru azylového domu pro matky či otce s dětmi v Dalově na Olomoucku je podle hasičů dětská hra s ohněm. Při neštěstí zemřelo jedno dítě a další člověk utrpěl zranění. Oheň způsobil škodu zhruba za čtyři miliony korun. Hasiči z hořícího objektu ve čtvrtek odpoledne evakuovali dvacet lidí. Všem už bylo zajištěno náhradní ubytování.

„Při tragickém požáru v Dalově zemřela jedna osoba, a bohužel se jednalo o nezletilé dítě,“ řekla policejní mluvčí Irena Urbánková. Hasiči a policisté dopoledne prohlédli místo požáru, poté bude oficiálně oznámena příčina neštěstí.

Podle mluvčí hasičů Vladimíry Hacsikové prověřují vyšetřovatelé všechny možné verze. „Zjišťovat se bude cizí zavinění, technická závada na elektroinstalaci a nedbalost. Jednou z vyšetřovacích verzí je i hra dětí s otevřeným ohněm,“ informovala. Oheň podle hasičů způsobil škodu přibližně za čtyři miliony korun.

Požár azylového domu v Dalově byl nahlášen ve čtvrtek krátce po třetí hodině odpoledne. Hasiči po příjezdu zjistili, že oheň zasáhl střechu a podkrovní prostor domu. Na místě neštěstí zasahovalo sedm hasičských jednotek, kterým se podařilo požár zlikvidovat v podvečer.

Zachráněným pomáhá psycholog i Charita

Z hořícího domu s devíti byty záchranáři evakuovali dvacet lidí. Deset z nich bylo umístěno do podobných zařízení v okolí, pro zbylých deset bylo zřízeno provizorní ubytování ve sportovní hale ve Šternberku. Hasiči jim ze svého skladu přivezli lehátka, přikrývky a další základní potřeby. Na místo dorazil i psycholog a pracovníci Charity.  

V současné chvíli je už náhradní ubytování zajištěno pro všechny evakuované klienty. „Po tragické události v Dalově zajistilo město ubytování v azylových domech v Olomouci, Přerově a Kroměříži, kde klientům bylo nabídnuto vybavení a zařízení v obdobném rozsahu jako v Dalově,“  oznámila mluvčí šternberské radnice Irena Černocká.

„Vzhledem k tomu, že jsou nyní klienti umístěni ze Šternberka do jiných zařízení, mají s sebou potřebné věci a další jim budou poskytnuty v místě nového ubytování, není nutné organizovat sbírku ošacení, hygienických potřeb či hraček,“ dodala mluvčí.