Ostravská fakultní nemocnice má nového šéfa Havrlanta. Přeje si více stability

Nový ředitel Fakultní nemocnice Ostrava (zdroj: ČT24)

Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) má od pondělka nového ředitele, vedení největšího zdravotnického zařízení v Moravskoslezském kraji se ujal chirurg Jiří Havrlant. Ve funkci vystřídal Petra Vávru, který byl řízením nemocnice dočasně pověřen po loňské rezignaci ředitele Evžena Machytky. Havrlant chce uklidnit spory v nemocnici, přispět k rozvoji specializované péče či prohloubit spolupráci s lékařskou fakultou. V pondělí to uvedla mluvčí nemocnice Naďa Chattová.

„Uvědomuji si, že personální situace v naší nemocnici nebyla v posledních měsících ideální. Mým záměrem je nejen celkově zklidnit atmosféru, ale zaměřit se také na další rozvoj nemocnice. Věřím, že společně s kolegy můžeme dále rozvíjet FNO jako špičkové pracoviště, jehož význam zdaleka přesahuje náš kraj,“ uvedl Havrlant.

V nemocnici se v posledním roce odehrála řada personálních změn. Loni v únoru je odstartovalo odvolání tehdejšího ředitele a někdejšího sociálnědemokratického ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) tehdy Němečkovo odvolání zdůvodnil manažerským selháním vedoucím k odborné a personální destabilizaci nemocnice, umělým navyšováním hospodářského výsledku a střetem zájmů, protože Němeček působil i ve vedení bohumínské nemocnice.

Němeček označil důvody za smyšlené, tvrdil, že tehdejší vláda bez důvěry si tak vyřizuje účty. Řízením nemocnice byl pak pověřen Evžen Machytka, který nakonec uspěl i v konkurzu. Už tehdy v něm o ředitelské křeslo usiloval také Havrlant. Oba uchazeči v té době získali ve výběrovém řízení shodný počet hlasů, ale ministr se nakonec rozhodl pro Machytku. Zdůvodnil to tím, že se opřel o stanovisko předsedy komise, který Machytku podpořil.

Za Machytkova působení se ale v nemocnici odehrála řada personálních změn, které na podzim vygradovaly odvoláním uznávaného přednosty porodnicko-gynekologické kliniky Ondřeje Šimetky. Za něj se ale postavila odborná veřejnost i politici. Machytka nakonec s odůvodněním, že chce uklidnit situaci, rezignoval. Vedení nemocnice dočasně převzal chirurg Petr Vávra.

V plánu je nový pavilon psychiatrie

Havrlant následně uspěl i v dalším vyhlášeném konkurzu, který ale opět dopadl nerozhodně, když stejnou podporu výběrové komise získala i náměstkyně ředitele Zuzana Čermáková. Ministr se začátkem ledna rozhodl, že nevybere žádného z úspěšných adeptů kvůli odlišným názorům na ně a bylo vyhlášeno nové výběrové řízení. Nakonec ale ministerstvo oznámilo, že ředitelem bude Havrlant, který se s Čermákovou dohodl na vzájemné spolupráci.

Havrlant se nyní bude zaměřovat také na přípravu investičního plánu nemocnice, který má zahrnovat například budoucí rekonstrukci operačních sálů či obnovu zdravotnické techniky. Společně s lékaři psychiatrického oddělení bude nový ředitel připravovat i stavbu zcela nového pavilonu, který se měl v areálu podle původních plánů začít stavět už loni.

„V této chvíli je hotová projektová dokumentace a jsme těsně před vyhlášením výběrového řízení. Nový pavilon se šedesáti šesti psychiatrickými lůžky by měl být hotov do konce roku 2021,“ řekl Havrlant.

Nový ředitel nemocnice je lékař atestovaný v oborech chirurgie a veřejné zdravotní pojištění. V letech 1988 až 2004 pracoval jako lékař na chirurgickém oddělení Vítkovické nemocnice. Kromě toho zastával v letech 1996 až 2003 pozici vedoucího odboru revizních lékařů pojišťovny Revírní bratrská pokladna Ostrava. V téže zdravotní pojišťovně působil od roku 2003 jako ředitel pro zdravotnictví.