Novým ředitelem FN Ostrava bude lékař Havrlant. Dohodl se s protikandidátkou Čermákovou

Novým ředitelem Fakultní nemocnice Ostrava bude lékař Jiří Havrlant. Dohodl se totiž se svou protikandidátkou z nedávného výběrového řízení Zuzanou Čermákovou, která se stane jeho první náměstkyní. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ho jmenuje v následujících dnech. Ministerstvo zároveň zrušilo už vyhlášené další výběrové řízení, do kterého se mohli do středy hlásit zájemci o funkci, sdělila mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

Jiří Havrlant převezme řízení nemocnice od 18. února od Petra Vávry, který byl jejím vedením dočasně pověřen. „Věřím, že tato volba stabilizuje nemocnici jak uvnitř, tak i navenek,“ řekl ministr Vojtěch. Podle něj nemocnice potřebuje stabilní vedení a ve spolupráci obou úspěšných uchazečů v konkurzu vidí synergii znalostí a schopností i názorovou vyváženost.

Rozhodnutí přivítal ostravský primátor Tomáš Macura a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (oba ANO). „Nemocnice tak do svého vedení získává dvě velice kvalitní osobnosti, které mají potenciál aktuální situaci stabilizovat a nemocnici dále medicínsky rozvíjet,“ míní Macura. Podle Vondráka rozhodnutí přispěje k dlouhodobému zklidnění situace v nemocnici.

Předsedkyně největší odborové organizace v nemocnici Zuzana Sargová vítá, že do nemocnice přichází člověk z externího prostředí. Nyní je podle ní potřeba počkat, jaký dopad na fungování nemocnice bude jeho působení mít.

Havrlant je lékař atestovaný v oborech chirurgie a veřejné zdravotní pojištění. V letech 1988 až 2004 pracoval na chirurgickém oddělení Vítkovické nemocnice. Kromě toho zastával v letech 1996 až 2003 pozici vedoucího odboru revizních lékařů pojišťovny RBP Ostrava. V téže zdravotní pojišťovně působí od roku 2003 doposud jako náměstek ředitele pro zdravotnictví.

Roční krize

Krize ve Fakultní nemocnici Ostrava trvá od loňského února, kdy byl odvolán ředitel a bývalý sociálnědemokratický ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. První výběrové řízení na jeho místo se uskutečnilo na jaře. Havrlant se v něm utkal s Evženem Machytkou, který byl vedením nemocnice pověřen po Němečkově odchodu.

Řízení skončilo nerozhodně a přednost nakonec dostal Machytka, který v nemocnici provedl řadu personálních změn. Bezprostředně po jeho příchodu opustil vedení chirurgické kliniky tehdejší přednosta Igor Penka a podle spekulací se tak rozhodl pod nátlakem.

Nakonec byli postupně odvoláni ještě čtyři další přednostové. Proti odvolání uznávaného přednosty porodnicko-gynekologické kliniky Ondřeje Šimetky se zvedla vlna nevole. Kritizovali to zaměstnanci nemocnice, představitelé politické reprezentace i ostravská lékařská fakulta.

Machytka, za jehož působení se výrazně zhoršily i vztahy mezi nemocnicí a lékařskou fakultou, se nakonec rozhodl rezignovat. Šimetka se pak do funkce přednosty vrátil.

Poté následoval druhý konkurz, v němž znovu uspěl Havrlant. Získal stejnou podporu jako primářka Krevního centra FNO a náměstkyně ředitele Zuzana Čermáková.

Ministr se začátkem ledna rozhodl, že nevybere žádného z úspěšných adeptů kvůli značně různícím se názorům na ně. Domníval se, že by jmenování jednoho z nich nevedlo ke zklidnění situace.

„V mezičase se však oba nejúspěšnější kandidáti dohodli na tandemu pod vedením pana Havrlanta s paní Čermákovou jako první náměstkyní ředitele, a přivedli tak oba tábory ke kompromisu,“ uvedl Vojtěch.