Na odklízení sněhu chybí firma. Nejlidnatější ostravská čtvrť narazila s výběrovým řízením

Údržba komunikací (zdroj: ČT24)

Městský obvod Ostrava-Jih s více než 100 tisíci obyvateli se potýká s přívaly sněhu. Jeden z účastníků veřejné zakázky o zimní údržbu se totiž proti výsledku soutěže odvolal u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten řízení dosud neukončil.

Vítěze tendru proto městský obvod nemá, snaží se tak hledat náhradní řešení. „Firem, které teď své služby nabízejí, je sice hodně, podle vedení městské části ale za neúměrně vysoké ceny,“ zjistila redaktorka České televize Pavla Daňková.

K zajištění zimní údržby nyní obvod využívá svou příspěvkovou organizaci Technické služby Ostrava-Jih spolu s městskou společností Ostravské komunikace.

Vybavení doplňujeme, je nasazena veškerá dostupná technika.
Gabriela Gödelová
mluvčí obvodu Ostrava-Jih

Upravit musejí stovky kilometrů silnic a chodníků

Čtvrť v současnosti udržuje 171 kilometrů chodníků, 130 kilometrů silnic třetí třídy. „Zajišťujeme také úklidy podchodů, přechodů, uklízíme parkovací domy i zastávky,“ vypočítala mluvčí obvodu Ostrava-Jih Gabriela Gödelová s tím, že v prvním lednovém týdnu obvod vysypal na komunikace kolem 70 tun soli.

Nasazeny do terénu byly desítky pracovníků technických služeb. „Aktivovali jsme všechny možné prostředky, které máme k dispozici. Je to asi 80 zaměstnanců, kteří v úterý v době kalamitního stavu začínali v 6:30 a někteří končili ve 22:30,“ dodal ředitel technických služeb Ostrava-Jih Miroslav Janečka.

I přesto se stížnosti obyvatel v těchto dnech počítají na stovky, dodala Pavla Daňková, podle níž se již situaci ale daří stabilizovat. A to nejen díky nasazení městských úklidových služeb a jejich pracovníků, ale také díky teplotám, které se pohybují nad bodem mrazu.

  • Městský obvod Ostrava-Jih se rozkládá na území tří původních obcí – Zábřeh nad Odrou, Výškovice, Hrabůvka a tvoří ho ještě další dvě části – sídliště Dubina a Bělský Les. Zaujímá plochu 17 kilometrů čtverečných. Počet obyvatel této nejlidnatější ostravské části se pohybuje okolo 110 tisíc. Pokud by existoval jako samostatné město, šlo by o páté největší v České republice.
  • Mezi kulturní a chráněné památky patří Jubilejní kolonie, postavená Vítkovickými železárnami podle projektu J. Freiwalda v letech 1921–1932. Jedná se o dělnické byty v Hrabůvce, situované do jednopatrových domů se dvory a vnitřními ulicemi.
  • Na území obvodu se nachází železniční komunikační uzel Vítkovice a také hustá síť silnic včetně 19 základních a 29 mateřských škol, dále 16 středních škol a učilišť a fakulta vysoké školy. V obvodu najdou zájemci rovněž dvě základní umělecké školy.
  • Zdroj: Městský obvod Ostrava-Jih